opc_loader
Merken

Heller 81222 RED DEVILS British Paratroopers

Artikelnr: Heller 81222
Heller

RED DEVILS British Paratroopers

De 1e Airborne Division was tijdens de Tweede Wereldoorlog een afdeling voor de infanterie in de lucht van het Britse leger. De divisie werd opgericht in eind 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadat de Britse premierWinston Churchill, een luchtmacht had geëist en oorspronkelijk onder bevel van majoor-generaal Frederick AM Browning was gezet. De divisie was een van de twee luchtgebonden afdelingen die tijdens het oorlog door het Britse Leger werden opgewekt, terwijl de andere de 6e Airborne Division was, die in mei 1943 werd opgericht door gebruik te maken van voormalige eenheden van de 1e Airborne Division.

Eind 1943 keerde de brigade terug naar Engeland, ter voorbereiding van de invasie van Noord-West Europa . Niet nodig tijdens de landings van Normandië , de brigade was daarna in actie bij de Slag om Arnhem , onderdeel van Operation Market Garden . Landing op de eerste dag van de strijd, de brigade doelstelling was om de kruisingen over de Rijn te grijpen en ze te houden voor acht uur tot ze opgelucht zijn door de bevorderende XXX Corps , die 60 km (97 km) van het zuiden komen. In het gezicht van sterke weerstandselementen slaagde de brigade erin om het noordelijke uiteinde van de Arnhemse wegbrug te beveiligen. Na vier dagen uit te gaan, met hun slachtoffers groeien en leveringen uitgeput, moesten ze overgeven. Tegen die tijd probeerde de overblijfsel van de brigade door de brug te vechten, bijna vernietigd en was niet meer een levensvatbare vechtmacht.

Na de strijd heeft de brigade aan het einde van de oorlog deelgenomen aan operaties in Denemarken en ging vervolgens in 1946 bij de 6de afdeling Airborne in dienst voor interne veiligheidsdiensten in Palestina . Naoorlogse downsizing van het Britse leger verminderde hun luchtmacht tot een enkele brigade en leidde tot de 1948-ontbinding van de 1ste Parachute Brigade.

De Britse 6e Luchtlandingsdivisie was een divisie van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. De divisie werd op 23 mei 1943 opgericht en telde rond de 10.000 man aan parachutisten.

De divisie vocht op 6 juni 1944 bij de landing in Normandië in de Britse sector en bezette een aantal bruggen, onder andere de Pegasusbrug die ze na een kwartier in handen kregen ten koste van twee doden. De rest van de divisie hergroepeerde en nam dorpen en geschutsbatterijen in.

Vanwege hun plek aan het front werd de divisie na D-day ingedeeld bij het Canadese 1e Leger als onderdeel van het Britse 1e Korps. Op 3 september 1944 is zij overgeplaatst naar een ander onderdeel. Na hun terugtrekking uit Normandië kreeg de divisie versterking en de werd ze voorlopig in reserve gehouden.

De divisie werd weer ingezet bij het terugslaan van het Duitse Ardennenoffensief (december 1944 - januari 1945) en bij Operatie Varsity in maart 1945, toen de Rijn bij Wesel werd overgestoken. Deze eendaagse was succesvol, maar hierbij werden zware verliezen geleden, zo'n 2700 doden, gewonden en vermisten, 15% van de ingezette troepen.

De vijfde brigade van deze divisie werd in juli 1945 nog naar het Verre Oosten gestuurd, maar werd niet meer ingezet omdat vrij plotseling een eind kwam aan de oorlog tegen Japan in augustus 1945.

Aantal figuren; 6

Aantal onderdelen; 110

Afmeting;

  • Hoog; 50 mm

Humbrol verf kleur nr.'s; 24 / 29 / 33 / 56 / 60 / 61 / 62 / 93 / 98 / 102.

Schaal 1:35

Merk; Heller

Artikel nummer; 81222

9,50
x
Beoordelingen (0)
Heller 81222 RED DEVILS British Paratroopers heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items