opc_loader
Merken

Airfix A03032 FAIREY BATTLE

Artikelnr: Airfix A03032
Airfix

Modelwereld.eu heeft het de grootste voorraad Airfix vliegtuigen van Europa. 
Naast onze modellen, bouwpakketten en miniaturen leveren we ook alle toebehoren zoals verf en penselen. Kijk hier voor het aanbod decals, verf en lijmen in de categorie accessoires

18,95
x

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

FAIREY BATTLE

De Fairey Battle is een bommenwerper die vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de R.A.F. en door het Belgisch Militair Vliegwezen. Het was ontworpen en gebouwd door de vliegtuigfabriek Fairey in Groot-Brittannië. 

Op 11 mei vielen 9 Belgische Fairey Battle's de bruggen te VroenhovenVeldwezelt en Briegden aan. Dit zou de enige offensieve actie zijn van het Belgisch Militair Vliegwezen tijdens de 18-daagse veldtocht van 1940. De toestellen, die in vredestijd gestationeerd waren op het vliegveld van Evere, waren in de vroege ochtend van 10 mei inderhaast teruggetrokken naar een noodvliegveld te Aalter. Hun bommen van 50 kg waren te licht om schade aan te richten. Bovendien hadden ze verkeerde ontstekers gekregen. In plaats van tijdontstekers, die toelieten bommen op lage hoogte te lossen om de toestellen maximale veiligheid te bieden, hadden ze gewone contactontstekingen. Hierdoor moesten de bommen van op grotere hoogte afgeworpen worden en moesten de vliegtuigen door het kruisvuur vliegen van de Duitse luchtafweer. Ze slaagden er niet in de bruggen te vernielen. Drie toestellen werden neergehaald door de Belgische luchtafweer die op alles schoot wat vloog. Drie andere werden neergehaald door de Duitse luchtafweer en slechts drie toestellen keerden naar Aalter terug.

In 1938 telde de R.A.F. 13 squadrons uitgerust met de Fairey Battle. Hiervan werden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog 10 squadrons naar Frankrijk overgebracht. Op 12 mei vielen 6 Engelse Battle's nog eens de Belgische bruggen aan, maar ze werden allemaal neergehaald door het Duits luchtafweergeschut. Op 14 mei vielen 63 Battle's van verschillende Britse squadrons de bruggen over de Maas aan bij Sedan in een poging de Duitse opmars te stuiten. 35 werden naar beneden geschoten.

Op 15 juni werden alle Fairey Battle's teruggetrokken uit Frankrijk. Sinds 10 mei waren er 200 naar beneden geschoten. Van september 1940 af werden ze nog alleen ingezet voor trainingsvluchten en voor het slepen van doelschijven. De laatste Battle werd buiten dienst gesteld in 1949.

Skill level 2

Twee uitvoeringen mogelijk;

 • FAIREY BATTLE - 33 Mira Squadron - Royal Hellenic Air Force, October 1940.

 • FAIREY BATTLE - No.63 Squadron, Royal Air Force Benson, South Oxfordshire, England, Novenber 1939.

Afmetingen;

 • Lengte 178mm.
 • Spanwijdte 228mm.

Aantal onderdelen; 77.

Humbrol kleuren;

Versie A & B:

 • 11 Metallic silver 
 • 24 Matt Trainer Yellow
 • 29 Matt Dark Earth
 • 33 Matt Black
 • 78 Matt cockpit Green
 • 96 Matt RAF Bleu
 • 163 Satin Dark Green 

Schaal 1:72

Airfix A03032

Beoordelingen (0)
Airfix A03032 FAIREY BATTLE heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items