opc_loader
Manufacturer

Revell 05802 Battleship BISMARCK

Item No.: Revell 05802

BISMARCK

De Bismarck was een Duits slagschip dat in 1939 te water werd gelaten en in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Samen met zijn zusterschip de Tirpitz maakte het slagschip deel uit van admiraal Erich Raeders Z-Plan, de blauwdruk voor de herbouw van de Duitse Kriegsmarine.

Op 18 mei 1941 vertrok de Bismarck voor zijn eerste en tevens laatste reis. Hij werd vergezeld door de zware kruiser Prinz Eugen

Op 24 mei werd om 05.50 uur door de Hood en Prince of Wales vanaf een afstand van circa 28 kilometer het vuur op de Duitsers geopend. Aanvankelijk vergisten de Britse kanonniers zich en zagen ze de Prinz Eugen aan voor de Bismarck. De goed getrainde kanonniers van de Bismarck slaagden er echter vrij snel in dekkend te vuren op de Hood. Het bleek een ongelijke strijd tegen de moderne en beter horizontaal bepantserde Bismarck. De Hood werd uiteindelijk fataal getroffen door het vijfde salvo van de Bismarck. Een granaat raakte vermoedelijk het munitiemagazijn onder toren X en er ontstond een steekvlam op het achterdek, gevolgd door een enorme explosie. Het schip brak in tweeën en zonk snel. Slechts drie van de 1418 opvarenden overleefden het drama.

Op de ochtend van 26 mei ontdekte een Catalina-verkenningsvliegtuig de Bismarck. Lütjens had juist die dag het bevel gegeven om de canvaszeilen te verwijderen van de swastika's op het dek en van de zes middelzware geschuttorens. De Bismarck was nu weer binnen het bereik van de Luftwaffe en zo kon het schip vanuit de lucht als Duits worden herkend.

Het vliegkampschip Ark Royal, dat vanuit Gibraltar op topsnelheid naar het noorden stoomde, was het enige schip van de Royal Navy dat nog iets tegen de Bismarck kon uitrichten.De Swordfish-vliegtuigen konden vanwege het slechte weer pas tegen de avond van 26 mei hun aanval op de Bismarck inzetten. De Duitse luchtafweer moest het weer afleggen tegen de langzaam vliegende Swordfish vliegtuigen. Een treffer tegen de pantsergordel boekte wederom geen resultaat maar een enkele torpedo - nu met de goede ontsteker - raakte het roer waardoor de Bismarck onbestuurbaar werd en alleen nog met een vaart van 14 knopen in een grote boog kon blijven varen. De zware 45,7 cm-torpedo's van de Swordfish-vliegtuigen hadden de Bismarck overal mogen raken, behalve bij het roer.

In de vroege ochtend van 27 mei 1941 volgde de eindslag met de slagschepen King George V en HMS Rodney en de kruisers Norfolk en Dorsetshire. Even na 10.00 uur stopte de beschieting en kreeg de Dorsetshire bevel de Bismarck met torpedo's tot zinken te brengen. Iets na 10.30 uur raakte de Dorsetshire het schip met drie torpedo's toen het al langzaam kapseisde.  

Eén uitvoering mogelijk;

  • BISMARCK 1941.

Afmeting;

  • Lang; 200m

Aantal onderdelen; 31

Revell verf kleur nr.'s; 76 / 78 / 79 / 88.

7,95
Reviews (0 )
Revell 05802 Battleship BISMARCK does not have any reviews yet. Share your experiences and post a review.

Matching Products For:

Alternative Products For:

Last viewed items