opc_loader
Fabricant

A01314 AEC MATADOR and 5.5" GUN

Réf. article: Airfix A01314

AEC MATADOR and 5.5" GUN

AEC Matador was een artillerietrekker geproduceerd door de Engelse vrachtwagenproducent Associated Equipment Company voor de Britse krijgsmacht in de Tweede Wereldoorlog.

Het Britse leger heeft het voertuig vooral gebruik als artillerietrekker voor middelzwaar geschut. Het laadgedeelte bood ruimte voor de bemanning en munitie. In de strijd in Noord-Afrika werd de Matador ook van een 6-ponder antitankkanon voorzien, de Deacon. Een aantal exemplaren van de Matador zijn door de Britse luchtmacht gebruikt als standaard vrachtwagen. De 6x6 versie deed met name dienst als brandstoftanker en kraanwagen.

Het Britse leger nam pas in laat in de jaren 60 afscheid van het voertuig; een bewijs van de goede kwaliteit. Na de oorlog zijn veel voertuigen ook in civiele handen gekomen. De Matador werd gebruikt als vrachtwagen, als bergingsvoertuig en werd vooral gewaardeerd vanwege de goede prestaties in moeilijk terrein.

De BL 5.5 inch Gun was een Britse artillerie wapen geïntroduceerd tijdens het midden van de Tweede Wereldoorlog.

De 5.5 werd behouden in dienst na de oorlog. Het werd gebruikt door de Royal Artillery over de operaties in Korea, Zuid-Arabië en Borneo. Het werd waarschijnlijk gebruikt door de Indiase leger in oorlogen tegen Pakistan, en werd gebruikt door het Pakistaanse leger tegen India in de bergen van Kashmir tijdens de Kargil-oorlog van 1999.

Eén uitvoering mogelijk;

  • AEC MATADOR and 5.5" GUN - 4th Army Group, RA (4th AGRA) 68. Medium Regiment (West Lancashire) Europa 1944-45.

Schaal 1:76

Aantal onderdelen: 67

Afmeting:

  • Lengte 184mm
  • Breedte 31mm

Humbrol verf nr:

  • 30 Matt Dark Green
  • 33 Matt Black

Schaal 1:76

Artikel nummer; A01314

8,95
Notes ()
A01314 AEC MATADOR and 5.5" GUN n'a encore aucun commentaire. Partagez votre expérience en cliquant sur Noter.
A01314 AEC MATADOR and 5.5" GUN


Produits correspondants pour:

Produits alternatifs pour:

Derniers objets consultés