opc_loader
Merken

Airfix A12011 AVRO VULCAN B.2

Artikelnr: Airfix A12011

AVRO VULCAN B.2

Airfix A12011 

71,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

AVRO VULCAN B.2

De Avro Vulcan was een zware strategische bommenwerper met subsonische snelheid van de Britse vliegtuigfabrikant A.V. Roe and Company.

Het toestel met karakteristieke deltavleugels vloog voor het eerst op 30 augustus 1952 en het werd van 1956 tot 1984 door de Royal Air Force (RAF) gebruikt als deel van de nucleaire afschrikkingsmacht.

De Avro Vulcan werd na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld omdat de RAF behoefte had aan een nieuwe strategische bommenwerper. Deze moest voldoen aan de volgende eisen:

  • een groot vliegbereik
  • een grote wapenlast kunnen dragen
  • een hoge topsnelheid
  • op grote hoogte kunnen opereren
  • gemakkelijk in onderhoud
  • overal inzetbaar.

De firma’s Vickers, Avro en Handley Page werd verzocht om toestellen te ontwerpen die aan deze eisen voldeden. Dit resulteerde in de RAF V-FORCE, een luchtvloot bestaande uit bommenwerpers van de typen Vickers Valiant, Avro Vulcan en Handley Page Victor. Avro was de enige fabrikant die zijn toestel, de Vulcan, met deltavleugels had uitgerust. De staartvleugels ontbraken en waren geïntegreerd in de ver achteruit geplaatste grote deltavleugels.

Het toestel had een bemanning van vijf personen: twee vliegers, een navigator, een radar operator en een electronic warfare operator en beschikte over een bommenruim dat in eerste instantie bedoeld was voor twee atoombommen van het type Yellow Sun Mk 1 en later voor de WE.177. De Vulcan startte zijn carrière ook als strategische bommenwerper bedoeld voor operaties op grote hoogten.

Binnen vrij korte tijd werden de toestellen echter aangepast; ze kregen de beschikking over voorzieningen om tijdens de vlucht te kunnen bijtanken, een verbeterde aanvalsradar en een verlengde romp. Aldus kon de Britse Blue Steel raket en bij de USAF in ontwikkeling zijnde Skybolt raket vervoerd worden. De Skybolt werd echter niet door de RAF aangekocht en de Britse Blue Steel-raket werd uit dienst genomen en vervangen door de Polaris die door de Royal Navy onder water kon worden afgeschoten. Hierdoor veranderde de rol van de Vulcan in die van een op lage hoogte opererende penetratiebommenwerper voor conventionele precisiewapens. Hij werd daarom uitgerust met een zeer geavanceerd en uitgebreid systeem voor Electronic countermeasures (ECM).

De toestellen bleven operationeel tot halverwege de jaren tachtig. Pas na de Falklandoorlog, waarin ze succesvol deelnamen aan Operatie Black Buck (het bombarderen van Argentijnse troepen en voorraden op het vliegveld bij Port Stanley), werden ze buiten dienst gesteld.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • AVRO VULCAN B.2 - Royal Air Force, The Scampton Wing, 'Nos 27, No.83 & No.617 Squadron', XM594, RAF Scampton, Lincolnshire, England, 1966. Aircraft currently preserved at the Newark Air Museam.

  • AVRO VULCAN B.2 - Royal Air Force, No.12 Squadron, XM602, RAF Coningsby, Lincolnshire, England, 1963. Nose section now preserved at the Heritage Museum.

Afmetingen;

  • Lang; 450 mm.
  • Breed; 470 mm.

Aantal onderdelen; 277

Humbrol verf kleur nr.'s; 11 / 24 / 25 / 26 / 33 / 53 / 60 / 62 / 63 / 72 / 75 / 78 / 85 / 103 / 130 / 154 / 163 / 165.

Schaal 1:72

Released by Airfix in 2021. 

Airfix A12011 

Beoordelingen ()
Airfix A12011 AVRO VULCAN B.2 heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix A12011 AVRO VULCAN B.2


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items