opc_loader
Manufacturer

Frog F237 Spitfire Mk.8/9 Fighter-Bomber

Item No.: Frog F237

Supermarine Spitfire Mk.8/9 Fighter-Bomber

De Supermarine Spitfire was een Brits jachtvliegtuig. Het toestel werd in 1938 in productie genomen door Supermarine Division, Vickers Armstrong Ltd.. Het toestel werd gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog ingezet door de geallieerden, voornamelijk door de RAF. Er werden in totaal 20.340 stuks gebouwd.

Tijdens de landing in Normandië werd de Spitfire in combinatie met de andere gevechtsvliegtuigen van de geallieerde luchtvloot gebruikt om het luchtoverwicht te veroveren en te behouden. Na de landing kon de Spitfire echter opereren vanaf vliegvelden op het vasteland en zo dichter in de buurt van vijandelijk gebied. Door het geallieerde luchtoverwicht kreeg de Spitfire niet veel kansen meer om de Luftwaffe effectief te bevechten en moest zich dientengevolge tevreden stellen met een rol als ondersteuning voor grondtroepen. Het nadeel hieraan was dat het Merlin-glycolkoelsysteem heel kwetsbaar was voor geweervuur. Dit kon, in het slechtste geval, leiden tot het volledig vernietigen van het vliegtuig.
Een andere taak voor de Spitfire, vooral voor de nieuwere, snellere versies, was het afweren van de V-1 kruisvluchtwapen, dat vanaf juni 1944 als vergeldingswapen op Brits grondgebied werd afgestuurd. De meeste van die vliegtuigen werden echter voor het einde van de oorlog al overgeplaatst naar het vasteland.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Supermarine Spitfire Mk.IXc - flown by Flt.Lt.Prince Emanuel Galatzine, No.72 Squadron, 324 Wing, RAF, Operation Dragoon, Southern France, August 1944.
  • Supermarine Spitfire Mk.VIII - flown by Squadron leader Bruce Watson,Officer Commanding No.457 Squadron, R.A.A.F., morotai island, South West pacific, early 1945.
21,95

Sold Out

Reviews (0)
Frog F237 Spitfire Mk.8/9 Fighter-Bomber does not have any reviews yet. Share your experiences and post a review.

Matching Products For:

Alternative Products For:

Last viewed items