opc_loader
Manufacturer

Fujimi 7A23 BELL AH-1J SEA COBRA

Item No.: Fujimi 7A23

BELL AH-1J SEA COBRA

De Textron "Bell" AH-1 Cobra - of HueyCobra Gunship zoals de vliegers hem noemden - was meer dan 30 jaar achtereen de standaard aanvalshelikopter van de Amerikaanse strijdkrachten.

De AH-1 Cobra werd voor het eerst grootschalig ingezet in de Vietnamoorlog toen de beperkingen van gemodificeerde bewapende utilityhelikopters aan het licht kwamen en vervolgens tot de speciaal ontworpen aanvalshelikopter leidden.

De latere modellen van de AH-1 Cobra werden dankzij zijn bewezen vuurkracht en bewegelijkheid bij iedere grootschalige operatie na Vietnam ingezet.

De hoofdtaak van de Cobra was het verlenen van Close Air Support (CAS), het escorteren van transporthelikopters en grondkonvooien, het verrichten van gewapende verkenning, het doen van helikopter-air-to-airaanvallen, anti-shipoperaties en de coördinatie van fixed wing CAS-, artillerie-, mortier- en kanonvuurinzet.
De Cobra was jarenlang de enige westelijke aanvalshelikopter met air-air- en antiradarcapaciteiten.

De vlieger op de achterste stoel vloog het toestel en de voorste man bediende de wapensystemen. Hij had voor noodgevallen wel de beschikking over een extra besturingseenheid.

Momenteel zijn AH-1 Cobra’s nog in actieve dienst bij het United States Marine Corps (USMC) en de krijgsmachten van Bahrein, Iran, Israël, Japan, Jordanië, Pakistan, Spanje, Taiwan, Thailand, Turkije en Zuid-Korea.

Het Amerikaanse leger en Spanje hebben hun toestellen inmiddels vervangen door de AH-64 Apache.

In de loop der tijd werden meer dan 1500 stuks afgeleverd.

Eén uitvoering mogelijk;

  • BELL AH-1J SEA COBRA - US Marines HMA-169
18,95
Reviews (0)
Fujimi 7A23 BELL AH-1J SEA COBRA does not have any reviews yet. Share your experiences and post a review.

Matching Products For:

Alternative Products For:

Last viewed items