opc_loader
Manufacturer

Lindberg HL402/06 U.S.S. Olympia Admiral Dewey's Flagship 1:240

Item No.: Lindberg HL402/06

U.S.S. OLYMPIA

ADMIRAL DEWEY'S FLAGSHIP

De USS Olympia (C-6) - (CA-15/CL-15/IX-40) is een pantserdekschip van de Amerikaanse marine tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Ze is nu een maritiem museumschip in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten. De USS Olympia is het enige goed bewaard gebleven pantserdekschip van de Spaans-Amerikaanse Oorlog.

Haar carrière begon meteen als vlaggenschip in de Aziatische gebieden. In deze rol leidde de kruiser in het Filipijnse gebied de Spaans-Amerikaanse oorlogsoperaties, onder meer de Slag in de Baai van Manilla.

Vanaf het open commandotorendek van de USS Olympia riep commandant George Dewey het spreekwoordelijk geworden bevel: 'You may fire when you are ready, Gridley!' Het resultaat was dat de verouderde en onderbemande Spaanse vloot, onder bevel van viceadmiraal Patricio Montojo y Pasarón, overwonnen werd en tot zinken gebracht, en dat de zwaar verouderde kustbatterijen op Manilla tot zwijgen werden gebracht, en dat binnen zes uur. De plaats waar commandant Dewey stond en de aanvalsorder gaf is aangeduid op het huidige pantserschip.

Succesvol keerde de kruiser daarvan terug naar de Verenigde Staten in september 1899. Van 1902 tot 1906 was de USS Olympia actief in de Atlantische Oceaan, de Caribische- en Middellandse Zee. Ze fungeerde ook als oefen- en opleidingsschip van de United States Naval Academy. Het voormalige oorlogsschip was een kazerneschip te Charleston, South Carolina, van 1912 tot 1916, en werd weer in dienst gebracht voor dienstplicht op zee in het laatste jaar.

De USS Olympia kwam uit in de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren daarna in de Atlantische-, de Russische Noordpool- en de Middellandse Zeegebieden. Het schip werd opnieuw geklasseerd als CA-15 op 17 juni 1920, en daarna als CL-15 op 8 augustus 1921. Ze had geen effectieve rol als pantserkruiser meer, omdat ze verouderd was ten opzichte van de toen modernere en beter uitgeruste kruisers en slagschepen. In oktober-november 1921 bracht ze het stoffelijk overschot van een onbekende soldaat uit de 'Grote Oorlog' over. Daarna werd de pantserkruiser ontslagen uit actieve dienst op 9 december 1922.

SCHAAL 1:240

Aantal onderdelen; 78

49,95
Reviews ()
Lindberg HL402/06 U.S.S. Olympia Admiral Dewey's Flagship 1:240 does not have any reviews yet. Share your experiences and post a review.
Lindberg HL402/06 U.S.S. Olympia Admiral Dewey's Flagship 1:240


Matching Products For:

Alternative Products For: