opc_loader

Menu

Airfix 02307-4 CENTURION Mk.8 Tank

Artikelnr: Airfix 02307-4

CENTURION Mk.8 Tank

KIT SERIES 2

De Centurion is een Britse tank van na de Tweede Wereldoorlog. Het is gebruikelijk hem als een van de beste Britse tankontwerpen aller tijden te omschrijven.

Het ontwerp dateert nog uit de Tweede Wereldoorlog, maar was niet op tijd klaar voor inzet. Hij heeft wel uitstekende diensten bewezen tijdens de Koreaanse Oorlog en dikwijls de prestaties van zijn tegenhangers uit de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie overtroffen. Het zou een van de meest wijdverbreide tanks worden, die door vele legers over de gehele wereld werd gebruikt en nu nog operationeel is.

Nederland ontving in 1953 zijn eerste Centurions in bruikleen; tot 1956 zouden er 591 instromen in de legerorganisatie. Eigenlijk had men de M47 willen krijgen maar de Centurion werd toch erg goed ontvangen. Eindelijk bezat men een modern en krachtig voertuig in plaats van de afgedankte en roestige Shermans en RAM tanks waarmee men het tot dan toe had moeten stellen. Ieder van de vier divisies kreeg een pantserbrigade met twee tankbataljons en er was een tankbataljon op legerkorpsniveau, dus negen maal 53 tanks voor een totale organieke sterkte van 477. Naar moderne begrippen is 106 tanks per divisie niet veel, maar de Nederlandse eenheden waren eigenlijk nog opgezet als een gemotoriseerde infanteriedivisie volgens het stramien van de divisies uit de Tweede Wereldoorlog en vanuit dat oogpunt bezien was het al heel wat dat men zo'n eenheid kon versterken met twee bataljons aan tanks die vrijwel net zo zwaar bepantserd en bewapend waren als de gevreesde Duitse Tiger II. Wel werd het hoge benzineverbruik als een minpunt gezien en ook de onderhoudslast viel tegen: het duurde in de praktijk een volle dag om een motor te vervangen. Behalve de 591 gevechtstanks werden er ook 44 Centurion Armoured Recovery Vehicles Mark 2 (bergingstanks) ontvangen; later zou men daar nog 22 van aanschaffen.

Eén uitvoering mogelijk;

  • CENTURION Mk.8 TANK - British Royal Army.

Schaal 1:76

Released by Airfix in 1973

  / A207V

17,95
  • Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
  • Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden
Beoordelingen ()
Airfix 02307-4 CENTURION Mk.8 Tank heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Review plaatsen
Airfix 02307-4 CENTURION Mk.8 Tank
Review plaatsen

Meest recente reviews

Laatst bekeken items