opc_loader
Merken

Airfix 61069-4 AUSTER AOP VI

Artikelnr: Airfix 61069-4
Airfix

AUSTER AOP VI

De Taylorcraft Auster was een Brits militair vliegtuig dat gebruikt werd voor verbindings- en waarnemingstaken. Het toestel werd geproduceerd door Taylorcraft Aeroplanes (England) Limited, dat in 1946 werd omgedoopt tot Auster Aircraft.

De Britse Auster was een doorontwikkeling van een Amerikaans civiel vliegtuig, de Taylorcraft Model B. Dit model werd in het Verenigd Koninkrijk gemodificeerd om door de strengere keuring van de Civil Aviation Authority te komen. Het resultaat was de Taylorcraft Plus C.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Taylorcraft Aeroplanes de Taylorcraft nog verder door tot een zogenaamd Air Observation Post (AOP) vliegtuig, voor gebruik bij artillerie-eenheden van de Britse Landmacht.

Het type Plus C werd nadien uitgerust met een Blackburn Cirrus Minor I motor en aangeduid als Taylorcraft Plus D.
De toestellen van het type Plus C en Plus D werden door het uitbreken van de oorlog gevorderd door de Royal Air Force en hierbij in dienst gesteld.

De eerste Auster Mark I was het elfde productie-exemplaar van de Taylorcraft Plus C, dat werd afgestaan aan het Britse Ministerie voor Luchtvaart in 1939. De testen leidden tot een bestelling van 100 vliegtuigen in 1941.

Een verbeterde versie van het toestel, de Auster Mark II met een Amerikaanse Lycoming 0-290 motor werd niet gebouwd, door een tekort aan dit motortype. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Auster Mark III, hierin was de oorspronkelijke motor vervangen door een de Havilland Gipsy Major. De Auster Mark IV had een iets grotere cabine en hiervoor was wel de Lycoming 0-290 beschikbaar. De Auster Mark V ten slotte, was een Auster IV met instrumenten voor blindvliegen.

Na de oorlog werd de Auster Mark V doorontwikkeld tot de Auster AOP.6, Auster T.7 (opleidingsversie van de AOP.6) en de Auster AOP.9.

Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog is dit toestel ingezet voor onder andere artilleriewaarneming, evacuatie en licht transport. Vanaf de jaren zestig werden de taken op waarnemingsgebied en medische evacuatie overgenomen door helikopters.

Op 5 mei 1945 landde een Auster in Amsterdam op de Stadionkade, en op 6 mei nogmaals. Dit vliegtuig wordt het 'bevrijdingsvliegtuig' genoemd en werd in 2016 teruggevonden.

Eén uitvoering mogelijk;

  • AUSTER AOP VI - No.651 Light Aircraft Squadron, Army Air Corps, Middle Wallop, 1961.

Schaal 1:72

Airfix 61069-4 

24,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen (0)
Airfix 61069-4 AUSTER AOP VI heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items