opc_loader

Menu

F223F FOKKER D-21

Artikelnr: F223F

Modelwereld.eu heeft het de grootste voorraad modelvliegtuigen van Europa. 
Naast onze modellen, bouwpakketten en miniaturen leveren we ook alle toebehoren zoals verf en penselen. Kijk hier voor het aanbod decals, verf en lijmen in de categorie accessoires

21,95

Uitverkocht

  • Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
  • Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden
Beschrijving

FOKKER D21

De Fokker D.XXI (of D.21) was een klein jachtvliegtuig, dat door Fokker werd ontwikkeld in de jaren 30 van de 20e eeuw.

Bij het begin van de Winteroorlog had Finland 36 toestellen gebouwd en in dienst, alle met Mercury VIII motor.Naast de verouderde Bulldog tweedekkers, waren dit de enige Finse jachtvliegtuigen. De D.XXI voldeed uitstekend bij de inzet tegen bommenwerpers maar had moeite met de wendbare I-15, I-153 en I-16 jagers. De Finse luchtmacht legde zich daarom toe op het bestrijden van bommenwerpers. En met succes, want de D.XXI haalde 119 overwinningen tegen slechts enkele verliezen.

Op 10 mei 1940 werd Nederland overvallen. Bij de LVA werden patrouilles vaak met 3 kisten gevlogen. Alleen de patrouilleleider had een radio aan boord, en wanneer hij orders van de grond ontving moest hij zijn vleugelmannen met handsignalen instrueren. Door de geringe snelheid, in belangrijke mate door het vaste onderstel en het geringe motorvermogen veroorzaakt, was de jager in het nadeel tegenover de Messerschmitt Bf 109. Het toestel was echter in het voordeel door de grotere wendbaarheid en de kleinere draaicirkel. Een boordkanon was een gemis in de bewapening.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • FOKKER D21 - Fighter Squadron TLeLV.12, Finnish Air Force, June 1941.
  • FOKKER D21 - 1st Fighter Group "1e Ja.V.A." Netherlands Air Force, De Kooy 1939-1940.
Beoordelingen ()
F223F FOKKER D-21 heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Review plaatsen
F223F FOKKER D-21
Review plaatsen

Meest recente reviews

Laatst bekeken items