opc_loader
Merken

Pioneer 2 3004 Fokker D-XXI

Artikelnr: Pioneer 2 3004 Fokker D-XXI

Fokker D-XXI

Pioneer 2 3004 

17,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Fokker D-XXI

De Fokker D.XXI (of D.21) was een klein jachtvliegtuig, dat door Fokker werd ontwikkeld in de jaren 30 van de 20e eeuw.

Bij het begin van de Winteroorlog had Finland 36 toestellen gebouwd en in dienst, alle met Mercury VIII motor. Naast de verouderde Bulldog tweedekkers, waren dit op dat moment de enige Finse jachtvliegtuigen. De D.XXI voldeed uitstekend bij de inzet tegen bommenwerpers maar had moeite met de wendbare I-15I-153 en I-16 jagers. De Finse luchtmacht legde zich daarom toe op het bestrijden van bommenwerpers. En met succes, want de D.XXI haalde 119 overwinningen tegen slechts enkele verliezen.

Op 10 mei 1940 werd Nederland overvallen. Bij de LVA werden patrouilles vaak met 3 kisten gevlogen. Alleen de patrouilleleider had een radio aan boord, en wanneer hij orders van de grond ontving moest hij zijn vleugelmannen met handsignalen instrueren. Door de geringe snelheid, in belangrijke mate door het vaste onderstel en het geringe motorvermogen veroorzaakt, was de jager in het nadeel tegenover de Messerschmitt Bf 109. Het toestel had wel grotere wendbaarheid en een kleinere draaicirkel. Een boordkanon was een gemis in de bewapening.

Hoewel de Fokker D.XXI het samen met het andere operationele type, de Fokker G.I, redelijk deed tegenover de moderne jagers en bommenwerpers van de Duitse Luftwaffe, gaven het kwantitatieve en het kwalitatieve overwicht van de vijand uiteindelijk de doorslag. 

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Fokker D-XXI - Dutch Air Force.

  • Fokker D-XXI - Finnish Air Force

Schaal 1:72

Released by Pioneer 2 in 1990.

Pioneer 2 3004 

Beoordelingen ()
Pioneer 2 3004 Fokker D-XXI heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Pioneer 2 3004 Fokker D-XXI


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items