opc_loader

Menu

Oxford 76AC001 Austin Champ 4th RHAR, 7th Arm Div. Germany 1957

Artikelnr: Oxford 76AC001

Austin Champ 4th RHAR, 7th Arm Div. Germany 1957

Oxford 76AC001 

12,95
  • Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
  • Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden
Beschrijving

Austin Champ 4th RHAR, 7th Arm Div. Germany 1957

Onze Austin Champ-replica is gebaseerd op het voertuig dat de Austin Motor Company tussen 1951 en 1956 vervaardigde als militair voertuig en later ook voor civiel gebruik. Het was het antwoord van het Britse leger op de beroemde Willys MB Jeep van het Amerikaanse leger.

De legerversie had de officiële titel Truck ¼ ton, CT, 4x4, Cargo & FTW, Austin Mk I of Truck ¼ ton. De civiele versie heette simpelweg Champ, waarmee het voertuig onofficieel bekend zou worden. Ontwikkeld door de Nuffield-organisatie in de late jaren 1940, is het interessant om op te merken dat de ophanging is ontworpen door Sir Alec Issigonis, die later het meest beroemd werd vanwege zijn ontwerp van de Morris Minor en de Mini.

De Champ was een open vierzits 4 x 4 voertuig met een Rolls-Royce 26.36cc 80 pk (60kw) 14 benzinemotor. Voor gebruik bij minder weervriendelijke inzet waren ook een lichte motorkap met PVC-coating, scharnierende deuren en een set weerschermen beschikbaar. En Austin kreeg de opdracht om er 15.000 te bouwen in hun fabriek in Longbridge, hoewel het voertuig uiteindelijk zo duur bleek om te produceren dat de laatste 4000 nooit werden gemaakt. Sommigen waren uitgerust met extra uitrusting voor inzet als veldambulance, het leggen van telefoonlijnen of zelfs het dragen van bepantsering en een .303 in Vickers Machinegeweer of .303 Bren-kanon. De meeste dienden echter als vracht- of personenvervoer en konden worden uitgerust met radio's. Helaas werd de Austin overtroffen door rivaliserende Land Rover op het gebied van economie, prestaties en voorkeuren van de bestuurder.

Dit model is in 1957 ingezet door de 7th Armoured Division, ook wel bekend als de Deserts Rats, in Duitsland. De Desert Rats zijn een van de beroemdste eenheden van het Britse leger en hebben hun naam gemaakt vanwege hun voortreffelijke dienst in de woestijnen van Noord-Afrika. in de Tweede Wereldoorlog. Hun insigne, een rode rat op een witte achtergrond, is te zien op de voor- en achterkant van onze Champ, samen met andere militaire markeringen. Geregistreerd 10 BF 23, de Champ is gedecoreerd in een opvallend bronsgroen met donkerbeige stoelen aan de binnenkant en een lichtere beige neergeklapte motorkap. Het komt ook als een voertuig met rechtse besturing. Ingewikkelde details omvatten het zwarte stuurwiel met zilveren spaken en een matzwarte afwerking van de radiatorgrille. Eveneens trouw aan het origineel is de grote donkergroene jerrycan op de achterkant van de jeep, op zijn plaats gehouden met beige riemen naast het reservewiel.

In het echte leven zijn er in de jaren vijftig ongeveer 500 civiele modellen gemaakt, sommige met linkse besturing en kosten tussen £ 750 en £ 1000. Er zijn er tegenwoordig bijna geen meer in het VK, hoewel je er misschien wel een in Australië vindt. Wat een vondst zou dat zijn!

Schaal 1:76

Oxford 76AC001

Beoordelingen ()
Oxford 76AC001 Austin Champ 4th RHAR, 7th Arm Div. Germany 1957 heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Review plaatsen
Oxford 76AC001 Austin Champ 4th RHAR, 7th Arm Div. Germany 1957
Review plaatsen

Meest recente reviews