opc_loader
Merken

Dragon 6308 PANZERGRENADIERS "ARNHEM 1944"

Artikelnr: Dragon 6308

PANZERGRENADIERS "ARNHEM 1944"

Dragon 6308 

12,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

PANZERGRENADIERS "ARNHEM 1944"

Premium edition

De 10. SS-Panzer-Division Frundsberg was een divisie van de Waffen-SS. De eenheid werd opgericht in januari 1943 en werd enkele dagen na de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland ontbonden.

De divisie vocht aanvankelijk aan het oostfront, maar werd na de geallieerde landing in Normandië overgeplaatst naar het Westfront. Ze heeft de rest van de oorlog aan diverse fronten gevochten. Het embleem van de divisie was een eikenblad met een hoofdletter F eroverheen.

In maart 1944 besloot Generalfeldmarschall Erich von Manstein om de 10e SS-Panzer in te zetten om het Duitse 1e Leger te ontzetten. Dit was ingesloten ten oosten van de Zbruz, nabij Ternopil. Op 1 april arriveerde de divisie aan het front en sloot zich aan bij het Duitse 4e Pantserleger. Alleen II Bataljon van Langemarck bleef in Frankrijk gestationeerd.

Enkele dagen later, op 5 april, werd de aanval ingezet. De volgende dag werd een corridor geopend door hevige gevechten bij Buchach. Op 7 april werd contact gemaakt met het 1e Leger. De volgende anderhalve week hield de Frundsberg divisie de corridor open om het 1e Leger te laten ontsnappen, samen met 600 ton voorraden.

Op 11 juni werd de divisie teruggeroepen naar Frankrijk. Ze kwam echter pas op 23 juni aan in Frankrijk, en het duurde nog eens twee dagen voor Normandië werd bereikt. Op 25 juni nam ze haar posities in tussen Caen en Villers-Bocage. Twee dagen later ging Frundsberg in de aanval tegen de Britten. Die aanvallen werden echter gestopt door de Britse 11e Tankdivisie. De volgende dag, 28 juni, ondernam de 11e Tankdivisie een tegenaanval en stak ze de Odon over.

Op 29 juni nam de 10e SS-Panzer positie in tussen het Duitse XLVIIe Panzerkorps en het Ie SS-Panzerkorps langs de Odon. Tussen de 10e SS-Panzer en de Britse 11e Tankdivisie werd zwaar gevochten om heuvel 112. Uiteindelijk slaagde Frundsberg erin om de Britten terug de Odon over te jagen. Dit betekende de mislukking van operatie EPSOM, ook wel bekend als de eerste slag om de Odon. Het succes van de 10e SS-Panzer-Division zou echter niet lang duren.

Reeds twee dagen later, op 1 juli, leed de divisie zware verliezen door hevige luchtaanvallen. Twee weken later raakte Frundsberg door de start van operatie Greenline vastgepind ten westen van Caen. Dit leidde tot de tweede slag om de Odon. De daaropvolgende weken bleef de divisie ongeveer ter plaatse, met enkele kleine terugtrekkingen. Ondertussen begon de zak van Falaise zich echter te vormen, door de uitbraak van de Amerikanen bij Avranches.

Op 2 augustus wist de 10e SS-Panzer nog een Britse opmars naar Vire tegen te houden, op amper 3 km van het stadje. Op 7 augustus begon een Duitse tegenaanval. Frundsberg nam daar weliswaar niet aan deel, maar deze operatie Lüttich zorgde er wel voor dat de Duitse stellingen dieper in geallieerd gebied kwamen te liggen, een gevaarlijke situatie.

Op 13 augustus stopte Frundsberg het Amerikaanse XVe Korps, maar de zak van Falaise tekende zich nu duidelijk af. 3 dagen later begon Frundsberg zich terug te trekken uit de zak, en wist ternauwernood te ontsnappen. Nadat de gevechten bij Falaise waren gestopt, meldde de Duitse legergroep B dat de 10e SS-Panzer-Division geen tanks meer had en nog maar vier bataljons infanterie. De divisie werd naar Arnhem gestuurd in Nederland om uit te rusten en zich opnieuw te bewapenen.

Op 17 september begon echter operatie Market Garden, de landing van Britse en Poolse parachutisten te Arnhem. Kampfgruppe Frundsberg, het gevechtsklare deel van de 10e SS-Panzer, trok over de brug van Arnhem om zich tussen Arnhem en Nijmegen te positioneren. De verkenningscompagnieën van de 9. SS-Panzer-Division Hohenstaufen werden bij Kampfgruppe Frundsberg geplaatst.

De volgende dag was verplaatsing over de brug van Arnhem niet meer mogelijk door de aanwezigheid van Britse troepen, en de divisie begon met geïmproviseerde vlotten troepen en materieel over het Pannerdensch Kanaal te zetten. Het deel van Kampfgruppe Frundsberg dat de overzijde bereikte bestond uit 4 Panzer-IV tanks, en de Kampfgruppen Reinhold, Euling en Henke.

Twee dagen later, op 20 september, lag de divisie in defensieve stellingen aan de Waal, bij Nijmegen. Die dag ondernam de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie om drie uur 's middags met het 2e bataljon van haar 504e Parachutistenregiment onder bevel van majoor Julian Cook een amfibieaanval over de Waal. Deze slaagde, al was het met zeer zware verliezen voor de Amerikanen. Ondertussen werd Fort Valkhof, aan het zuidelijke einde van de Waalbrug, door de Britse Grenadier Guards gezuiverd van Duitse troepen. Tussen 18u en 19u staken andere onderdelen van de Grenadier Guards de Waal over en begon de Kampfgruppe Frundsberg zich terug te trekken en zich klaar te maken voor de verdediging van Arnhem.

Aantal figuren; 4

Aantal onderdelen; 105

Schaal 1:35

Released by Dragon in 2007.

Dragon 6308 

Beoordelingen (0 )
Dragon 6308 PANZERGRENADIERS "ARNHEM 1944" heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items