opc_loader
Merken

Mirage 72052 AH-64 Apache IFOR - Bosnia

Artikelnr: Mirage 72052

AH-64 Apache IFOR - Bosnia

De Boeing Defense & Space Industries (vroeger Hughes en McDonnell DouglasAH-64 Apache is de belangrijkste gevechtshelikopter van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het toestel werd aanvankelijk ontworpen met één missie; vernietiging van allerlei gronddoelen. Dankzij een uniek geïntegreerd informatiesysteem, waarbij informatie op het vizier van de helm wordt geprojecteerd, kan het toestel overdag, ’s nachts en in slechte weersomstandigheden worden ingezet.

Hij blijkt in zijn toepassing echter veelzijdiger te zijn en afhankelijk van het oplopend geweldsspectrum waarin het toestel wordt ingezet kunnen zijn missies bestaan uit:

  • het optreden als gewapende verkenner.
  • het uit de lucht bewaken van gebieden.
  • het escorteren van belangrijke konvooien.
  • het geven van luchtsteun aan eigen grondtroepen.
  • het uitschakelen van allerlei (on)gepantserde gronddoelen.

De Apache werd in de V.S. in gebruik genomen ter vervanging van de verouderde AH-1 Cobra en doet eveneens dienst in EgypteEngelandGriekenlandIsraëlJapanKoeweitNederlandSaudi-ArabiëSingapore en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Implementation Force (IFOR)was een vredesmacht onder leiding van de NAVO die na afloop van de Bosnische Oorlog toezag op de naleving van het Verdrag van Dayton in Bosnië en Herzegovina.

IFOR ging op 20 december 1995 van start als opvolger van de VN-vredesmacht UNPROFOR. De vredesmacht kreeg een mandaat met resolutie 1031 van de Veiligheidsraad en moest toezien op de naleving van het staakt-het-vuren en op het eerbiedigen de grens tussen de Servische en Moslim-Kroatische entiteiten door beide partijen. Waar UNPROFOR een zeer beperkt mandaat had en alleen mocht optreden indien het zelf werd aangevallen, had IFOR een veel breder mandaat om zo nodig met geweld tussenbeide te komen indien vijandelijkheden weer zouden uitbreken. Bij UNPROFOR spreekt men ook wel van "blauw optreden" (van de VN-kleur) terwijl IFOR (en later ook SFOR) bekendstaan als "groen optreden" ("groen" in de bedoeling van "militair, robuust").

Op 20 december 1996 ging IFOR over in een kleinere stabilisatiemacht, SFOR, die eveneens onder leiding stond van de NAVO.

Het hoofdkwartier van IFOR was gevestigd in Sarajevo en stond onder leiding van een Amerikaanse generaal.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • AH-64 Apache - US Army, 3/227 Aviation Regiment, Hanau Germany.

  • AH-64 Apache - US Army2/227 Aviation Regiment, Headhunters IFOR December 1995.

Schaal 1:72

Mirage 72052 

11,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen (0)
Mirage 72052 AH-64 Apache IFOR - Bosnia heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items