opc_loader
Merken

Airfix A02341 SHERMAN FIREFLY Vc

Artikelnr: Airfix A02341

SHERMAN FIREFLY Vc

Airfix A02341 

14,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

SHERMAN FIREFLY Vc

De Sherman Firefly is een Britse herbouw van de Amerikaanse M4 Shermantank uit de Tweede Wereldoorlog.

De Firefly werd in 1944 en 1945 gebouwd omdat de normale Shermantanks niet opgewassen waren tegen de Duitse Tiger I tank. Er werd een krachtiger 17-ponder in de toren aangebracht en ook werd de bepantsering iets verbeterd.

Men was bang dat de Duitsers in het gevecht deze gevaarlijke tanks het eerst zouden proberen uit te schakelen. Om de lange loop te verhullen, werden verschillende maatregelen voorgesteld, zoals het aanbrengen van een korter houten dummykanon aan de achterzijde van de toren. Iets praktischer was de suggestie om halverwege de loop een valse mondingsrem aan te brengen en de uiterste helft "onzichtbaar" te maken door tegenschaduwing toe te passen: het wit beschilderen van de onderzijde en donker maken van de bovenzijde, zodat een object niet meer als een driedimensioneel object wordt waargenomen en wegvalt tegen de achtergrond. Dit soort beschildering — maar dan zonder valse mondingsrem — zou inderdaad door sommige eenheden worden aangebracht.

Over het algemeen wisten de Fireflies hun taak om zwaardere Duitse tanks te vernietigen goed te vervullen. Tot 850 meter kon met de APCBC-granaat het frontpantser van de Tiger en de Panther vrij betrouwbaar doorslagen worden. Een befaamd slachtoffer was de Tiger van de "tankaas" Michael Wittman.

In 1944 werden veel Shermans verbeterd: er werden extra pantserplaten links en rechts op de voorplaat van de romp gelast ter bescherming van de bestuurder en de munitie. Ook bracht men extra platen op de voorkant van de toren aan. Op de meeste Fireflies werd deze modificatie toegepast.

Tegen het eind van 1944 waren er voldoende voertuigen beschikbaar om bij vele eenheden ook een tweede tank in het peloton een Firefly te laten zijn.

Behalve het Britse leger gebruikten ook andere Commonwealth-legers het type, waaronder Canada, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland in Italië. Daarnaast beschikten ook de Poolse pantserdivisies in het westen over Sherman VC's.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Sherman Firefly Vc - British Royal Army, Staffordshire Yeomanry, 27 Armored Brigade, T-212680, 'Belvedere', Operation Goodwood, Normandy, France, June 1944.

  • Sherman Firefly Vc - British Royal Army, 3 Troop, A Squadron, Northamptonshire Yeomanry, No.12, 'Velikiye Luki', Normandy, France, 1944.

Afmetingen;

  • Lang; 110 mm.
  • Breed; 37 mm.

Aantal onderdelen; 88

Humbrol verf kleur nr.'s; 33 / 53 / 85 / 110 / 155.

Schaal 1:72

Released by Airfix in 2021.

Airfix A02341 

Beoordelingen ()
Airfix A02341 SHERMAN FIREFLY Vc heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix A02341 SHERMAN FIREFLY Vc


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items