opc_loader
Merken

Revell 03332 SCUD-B

Artikelnr: Revell 03332

SCUD-B

Revell 03332 

20,50

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

SCUD-B

De Scud is een voor een geleide middellange-afstandsraket van (Sovjet)russische makelij.

De raketten werden door de legers van het Warschaupact aangeschaft, maar werden daarnaast ook door de Russen in de internationale wapenhandel verkocht. De Scud is aldus reeds in zes oorlogen gebruikt en behoort tot het wapenarsenaal van ten minste 17 landen. Noord-Korea produceert ze zelf.

In de jaren 70 en 80 breidde Irak zijn wapenarsenaal uit en kocht daarvoor een paar honderd Scud-B raketten van de Sovjet-Unie. Hun bereik was echter maar 300 km en dus onvoldoende om Israël of Teheran te bereiken. De Iraakse wetenschappers breidden daarom de brandstoftank uit ten koste van de explosieve kop. De raketten hadden nu een bereik van 600-700 km, maar een lading van slechts 160 kg. Ook was de baan van de raket zodanig, dat hij door de luchtwrijving deels verbrandde en uit elkaar viel. De raket bereikte namelijk op de top van zijn paraboolbaan de ruimte, en was daar niet op berekend. Tevens was de raket hierdoor niet meer geschikt voor het vervoer van chemische en biologische wapens omdat de gifstoffen denatureren in de hitte die zich tijdens de vlucht ontwikkelt.

De nauwkeurigheid, die bij de oude Scud al te wensen overliet, was hierdoor nog minder. Dit deed er echter weinig toe: het blinde vernielingseffect van de raket was grotendeels psychologisch bedoeld. In Irak werd de raket naar Saddam Hoessein genoemd (Al-Hoessein). Dit waren de beruchte Scud-raketten die in de Golfoorlog van 1990 en 1991 op Israël en Saoedi-Arabië werden afgevuurd. De meerderheid is echter afgeschoten op Israël, met name Tel Aviv. Deze raketten zijn ook gebruikt door Irak in oorlog tegen Iran, tussen 1980 tot 1988. Het is echter onbekend hoeveel op Iran afgeschoten is.

Drie uitvoeringen mogelijk;

  • SCUD-B - Iraq Army.

  • SCUD-B - NVA, National People's Army, 'East German Army'.

  • SCUD-B - USSR.

Afmetingen;

  • Lang; 152 mm.

Aantal onderdelen; 154

Revell verf kleur nr.'s; 5 / 8 / 9 / 16 / 36 / 90 / 91 / 99 / 364.

Schaal 1:72

Revell 03332 

Beoordelingen (0 )
Revell 03332 SCUD-B heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items