opc_loader
Merken

Dragon 1062 German Battleship Scharnhorst 1940

Artikelnr: Dragon 1062

German Battleship Scharnhorst 1940

Dragon 1062 

169,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

German Battleship Scharnhorst 1940

De Scharnhorst was een Duits slagschip en naamschip van de gelijknamige klasse.

Ze werd gebouwd in opdracht van de Duitse Kriegsmarine. Het stond bekend als het succesvolste van alle Duitse oppervlakteschepen. Het naar generaal Gerhard von Scharnhorst genoemde schip boekte diverse zeges, maar ging op 26 december 1943 onder in de Zeeslag bij de Noordkaap. Er was één zusterschip, de vrijwel identieke Gneisenau.

De eerste missie waaraan de Scharnhorst deelnam, was een gezamenlijke operatie met de Gneisenau in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het was de bedoeling een aantal Britse schepen tot zinken te brengen. De Duitse vloot voer op 21 november 1939 uit en onderschepte op 23 november de Rawalpindi, een hulpkruiser van de Britse marine. De Rawalpindi had geen schijn van kans en werd tot zinken gebracht. Slechts 38 van de 276 bemanningsleden overleefden de aanval. De Duitse schepen werden na deze aanval echter achtervolgd door een Brits eskader. Dit eskader bestond uit enkele zwaar bewapende slagkruisers zoals HMS Hood en HMS Repulse. De Duitse schepen konden echter ontkomen naar Wilhelmshaven.

Na deze operatie nam de Scharnhorst deel aan Operatie Weserübung, de invasie van Noorwegen, in april 1940. De Duitse troepen mochten de neutraliteit van het Zweedse grondgebied niet schenden en moesten Noorwegen daarom vanuit zee binnenvallen. Tijdens deze operatie had de Scharnhorst als taak om samen met haar zusterschip Gneisenau de landingen te dekken.Op 9 april kwam het tot een treffen met de Britse slagkruiser HMS Renown, waarbij aan beide zijden enkele treffers geplaatst werden. De strijd bleef echter onbeslist. De slag om Noorwegen kende een dramatisch verloop voor de nog jonge Kriegsmarine: zij verloor tien grote torpedobootjagers, twee lichte kruisers en de gloednieuwe zware kruiser Blücher. Nagenoeg alle andere grote eenheden die aan de gevechten hadden deelgenomen werden zwaar beschadigd. Aangezien de Duitse torpedo's vaak haperden bleven de Britse verliezen beperkt tot een paar torpedobootjagers.

Op 8 juni 1940 keerden de kansen echter en zou de Scharnhorst haar grootste overwinning boeken. De Scharnhorst voerde samen met haar zusterschip Gneisenau een aanval uit op het Britse vliegkampschip HMS Glorious en de torpedobootjagers HMS Ardent en HMS Acasta die het vliegkampschip escorteerden. Na een twee uur durend gevecht werden zowel de Glorious als de Acasta en de Ardent tot zinken gebracht. Vlak voordat de Ardent ten onder ging, lanceerde ze nog een torpedo die de Scharnhorst in het achtersteven trof. De achterste geschutstoren werd uitgeschakeld en de gehele bemanning van de geschutstoren sneuvelde.Het schip moest voor reparaties terugkeren naar Wilhelmshaven. Op de terugweg werd de Scharnhorst aangevallen door vliegtuigen van de RAF. Het voorschip getroffen door een blindganger van 600 kg..

Uitvoering;

Aantal onderdelen; 1.000+

Schaal 1:350

Released by Dragon in 2019.

Dragon 1062 

Beoordelingen ()
Dragon 1062 German Battleship Scharnhorst 1940 heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Dragon 1062 German Battleship Scharnhorst 1940


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items