opc_loader
Merken

MENG PS-001 Royal Navy Battleship H.M.S. RODNEY "29"

Artikelnr: MENG PS-001

Royal Navy Battleship H.M.S. RODNEY "29"

 "Her Majesty's Ship"

HMS Rodney (29) was een slagschip van de Nelsonklasse dat dienstdeed bij de Britse marine. Het schip was genoemd naar admiraal George Brydges Rodney. De Rodney was een van de schepen die deelnam aan de jacht op de Bismarck.

In mei 1941 voer HMS Rodney onder commando van admiraal Frederick Dalrymple-Hamilton. HMS Rodney en twee torpedojagers begeleidden het troepentransportschip RMS Britannic naar Canada. RMS Britannic had burgers aan boord die onderweg waren naar Canada. Eenmaal in Canada zou het troepentransportschip Canadese troepen overbrengen naar Groot-Brittannië. Tijdens haar reis naar Canada kreeg het slagschip op 24 mei opdracht deel te nemen aan de jacht op de Bismarck. Op 26 mei voer het samen met HMS King George V met admiraal John Tovey als eskadercommandant. Deze stuurde de torpedobootjagers terug naar Groot-Brittannië om te bunkeren. HMS Rodney moest nu samen met HMS King George V de volgende dag de strijd aanbinden met de Bismarck. In de vroege ochtend van 27 mei 1941, kregen de beide slagschepen, die werden vergezeld door de kruisers HMS Norfolk en HMS Dorsetshire de stuurloze Bismarck in zicht. Het Duitse slagschip was een dag eerder getroffen door een vliegtuigtorpedo die gelanceerd werd door een Fairey Swordfish-torpedovliegtuig. De torpedo sloeg in aan bakboord-achterschip en beschadigde een van de roeren. Het kwam tot een treffen met de Britse schepen maar de kanonnen van de Bismarck werden door het Britse geschutvuur al snel uitgeschakeld. HMS Rodney bestookte de Bismarck tot die geheel in brand stond. Een 16-inch (406-mm) granaat van HMS Rodney doorboorde de geschuttoren Bruno, die vervolgens explodeerde. HMS Rodney moest vanwege brandstoftekort de strijd vroegtijdig beëindigen. Het slagschip was wel nog getuige van het lanceren van torpedo's door HMS Dorsetshire. De bemanning van de Rodney zag de Bismarck nog ten onder gaan.

AK Interactive verf kleur nr.'s; MC-001 / MC-002 / MC-269 / MC-290 / MC-294 / MC-295 / MC-403 / MC-407 / MC-501 / MC-502.

Schaal 1:700

MENG PS-001 

45,50

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen (0)
MENG PS-001 Royal Navy Battleship H.M.S. RODNEY "29" heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: