opc_loader
Merken

Revell 05105 Battleship H.M.S. DUKE of YORK

Artikelnr: Revell 05105

H.M.S. DUKE OF YORK

"Her Majesty's Ship"

Revell 05105

18,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

H.M.S. DUKE OF YORK

"Her Majesty's Ship"

HMS Duke of York (17) was een Brits slagschip uit de Tweede Wereldoorlog. Het behoorde tot de King George V-klasse en was een zusterschip van onder andere HMS Prince of Wales. HMS Duke of York was het vlaggenschip van de Britse Grote Oceaan-vloot aan het einde van de oorlog. 

In maart 1942 begeleidde het schip de konvooien naar Rusland. Toen de Duke of York konvooi PQ-12 begeleidde, was het de bedoeling dat het schip de Tirpitz zou onderscheppen, die op de loer lag van de geallieerde konvooien naar Moermansk. Op 6 maart kwam de Tirpitz in actie op zee maar er vond geen gevecht plaats met de "Duke".

Eind december 1943 maakte HMS Duke of York deel uit van de Home Fleet. Ze had tot taak de konvooien tussen Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie te begeleiden. De Duitse oppervlakteschepen, die hun bases hadden in Noorwegen, vormden een voortdurende bedreiging van deze konvooien. De Duitse schepen meden uiteraard de Britse wateren en daarom opereerden ze vanuit de Noorse fjorden. Eén van die schepen was de Scharnhorst. Toen konvooi JW-55B in de buurt van Noorwegen kwam, verliet de Scharnhorst haar basis zette ze koers richting het konvooi. In de daaropvolgende strijd plaatste HMS Duke of York een cruciale treffer in het ketelruim van de Scharnhorst. Hierdoor werd het schip gedwongen vaart te minderen en kon het niet meer aan de Britten ontkomen. Dit zou uiteindelijk leiden tot zijn ondergang in de zeeslag nabij de Noordkaap en het eiland Jan Mayen.

Het tot zinken brengen van de Scharnhorst betekende een aanzienlijke lastenverlichting voor de Home Fleet, die tot dan toe genoodzaakt was sterke eenheden achter de hand te houden. Na een modernisering in Liverpool in 1944, die onder meer de versterking van de luchtafweerbewapening omvatte, vertrok HMS Duke of York met een flottielje naar het Verre Oosten om zich daar te voegen bij de Britse Pacific Fleet, die zich aan het opmaken was voor de invasie van Okinawa. Ze bleef het vlaggenschip van de Britse Pacific Fleet tot aan de capitulatie van Japan.

Eén uitvoering mogelijk;

  • H.M.S. DUKE OF YORK - Royal Navy, 1943.

Afmetingen;

  • Lang; 324 mm.

Aantal onderdelen; 186

Revell verf kleur nr.'s; 5 / 8 / 47 / 75 / 78 / 88 / 90.

Schaal 1:700

Released by Revell in 2011.

Revell 05105

Beoordelingen ()
Revell 05105 Battleship H.M.S. DUKE of YORK heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Revell 05105 Battleship H.M.S. DUKE of YORK


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items