opc_loader
Merken

Trumpeter 02241 U.S.Navy Douglas SBD-1/2 Dauntless

Artikelnr: Trumpeter 02241
Trumpeter

U.S.Navy Douglas SBD-1/2 Dauntless

De Douglas SBD Dauntless is een Amerikaans marine- verkenningsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog en een duikbommenwerper die werd vervaardigd door Douglas Aircraft van 1940 tot 1944. De SBD ("Scout Bomber Douglas") was de belangrijkste op een carriere gebaseerde verkenner / duik van de Amerikaanse marine. bommenwerper van medio 1940 tot medio 1944. De SBD werd ook gevlogen door het Korps Mariniers van de Verenigde Staten, zowel vanuit landluchthavens als vliegdekschepen. De SBD wordt het best herinnerd als de bommenwerper die de dodelijke slagen leverde aan de Japanse dragers in de Slag bij Midway in juni 1942. Het type verdiende zijn bijnaam "Slow But Deadly" (uit zijn SBD-initialen) gedurende deze periode.

Tijdens de gevechtsdienst bleek de SBD een uitstekend marine-verkenningsvliegtuig en een duikbommenwerper te zijn. Het bezat lange afstand, goede rijeigenschappen, manoeuvreerbaarheid, krachtige bombelading, geweldige duikeigenschappen, goede defensieve bewapening en robuustheid. Een land-gebaseerde variant van de SBD - in het weglaten van de arrestor haak - was speciaal gebouwd voor de US Army Air Forces, zoals de A-24 Banshee.

In februari-maart 1942 namen SBD's van de vliegdekschepen USS LexingtonUSS Yorktown en Enterprise deel aan verschillende invallen op Japanse installaties in de Gilbert-eilanden, de MarshalleilandenNieuw-GuineaRabaulWake Island en Marcus Island.

Het eerste grote gebruik van de SBD in de strijd was in de Slag om de Koraalzee, waar SBD's en TBD Devastators de Japanse lichte vliegdekschip (CVL) Shōhō tot zinken brachten en de Japanse vlootdrager Shōkaku beschadigden. SBD's werden ook gebruikt voor anti-torpedo gevecht luchtpatrouilles (CAP) en deze scoorden verschillende overwinningen tegen Japanse vliegtuigen die probeerden Lexington en Yorktown aan te vallen.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Douglas SBD-2 Dauntless - VMSB-241, White 1, U.S.Navy.

  • Douglas SBD-1 Dauntless - VMB-2 Marine Air Group 11, 2-MB-1, U.S.Marines.

Afmetingen;

  • Lang; 310 mm.
  • Breed; 395.5 mm.

Aantal onderdelen; 227

Schaal 1:32

Released by Trumpeter in 2006.

Trumpeter 02241 

89,95

Uitverkocht

Beoordelingen (0)
Trumpeter 02241 U.S.Navy Douglas SBD-1/2 Dauntless heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: