opc_loader
Merken

Lindberg 72561 GLOSTER GLADIATOR Mk.II

Artikelnr: Lindberg 72561

GLOSTER GLADIATOR Mk.II

Lindberg 72561 

19,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

GLOSTER GLADIATOR Mk.II

De Gloster Gladiator is een in de jaren dertig ontwikkelde Britse dubbeldekker met een gesloten cockpit. Het was de laatste dubbelvleugelige jager van de RAF en het was bij introductie in 1937 al verouderd, overvleugeld door eendekkers als de Hurricane, de Spitfire en de Messerschmitt Bf 109.

De Gladiator had een maximumsnelheid van 414 km/u en het was bewapend met twee Vickers en twee Lewis machinegeweren. De Gloster Aircraft Company leverde in totaal 747 exemplaren, grotendeels aan de RAF maar ook aan landen als Finland, Noorwegen en China. De Portugese luchtstrijdkrachten waren in 1953 de laatsten die afscheid namen van dit gedateerde gevechtsvliegtuig.

Omdat de vliegmachine niet was opgewassen tegen zijn moderne tegenhangers werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog voornamelijk in de periferie ingezet. Zo was het redelijk succesvol bij het bestrijden van de eveneens achterhaalde Italiaanse dubbeldekkers. Pat Pattle, een piloot met een naam als een Hollywood-ster, wist bijvoorbeeld in zijn Gloster vijftien Italianen uit de lucht te halen. Vanwege de relatief lage snelheid was het toestel verder tamelijk geschikt voor inzet vanaf vliegdekschepen. Gebruik op zee had bovendien als voordeel dat er minder kans was dat het vliegtuig werd geconfronteerd met snelle Duitse jachttoestellen.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • GLOSTER GLADIATOR Mk.II - Royal Air Force, No.1 School of Army Co-operation N5636 4P, June 1941.

  • GLOSTER GLADIATOR Mk.II - Royal Air Force, No.112 Squadron, K7985, GA Y, Helwan, Cairo Governorate. June 1940.

Schaal 1:48

Released by Lindberg in 1994.

Lindberg 72561 

Beoordelingen (0)
Lindberg 72561 GLOSTER GLADIATOR Mk.II heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items