opc_loader
Merken

Hasegawa D10 Aichi E13A1 JAKE Type ZERO

Artikelnr: Hasegawa D10

Aichi E13A1 JAKE Type ZERO

Hasegawa D10 

23,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Aichi E13A1 JAKE Type ZERO

De Aichi E13A, Geallieerde codenaam Jake, was een watervliegtuig van de Japanse Keizerlijke Marineluchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit type watervliegtuig had twee grote, lange dubbele drijvers, waarmee het vliegtuig op het water kon landen en opstijgen. In tegenstelling tot sommige andere Japanse of Amerikaanse watervliegtuigen kon dit toestel niet op het land landen of opstijgen, zoals onder andere de Aichi H9A of de Consolidated PBY Catalina.

De Aichi E13A, met de Amerikaanse codenaam (Jake) voerde haar taken, om zo te zeggen, anoniem uit. Maar ze was doeltreffend en zeer populair bij de Japanse bemanning. Ze opereerde vooral bij Tulagi en de andere bezette eilanden in de Stille Oceaan. Het vliegtuig was iets langzamer in snelheid, door de onderhangende vlotters, dan haar beruchte naamgenoot, Aichi D3A, met dezelfde constructiebouw. Ze werd wel gevreesd door de Amerikaanse onderzeeërs. Ze bleef in dienst tijdens de oorlog rond de Grote Oceaan, vanaf 1941 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Voor de kust van China opereerde ze vanaf vliegdekschepen, watervliegtuigmoederschepen en kruisers. Later werd ze gebruikt als verkenner voor de aanval op Pearl Harbor, en werd ze ingezet in de strijd tegen de U.S. Navy, tijden de Slag in de Koraalzee en de Slag bij Midway. Ze bleef in dienst tussendoor de conflicten, voor kustpatrouilles, aanvallen tegen vrachtschepen, verbindingsdiensten, officierentransporten, reddingsoperaties, en andere missies, zoals met sommige kamikaze missies op het laatst van de oorlog.

De laatste exemplaren van dit toestel waren in dienst bij de Franse Marineluchtmacht (Aeronavale), tijdens de Eerste Indochina Oorlog, terwijl andere al voor de oorlog werden ingezet voor operaties door de Naval Air Arm of Royal Thai Navy. Een exemplaar werd opgenomen door de Nieuw-Zeelandse Marine en werden gevlogen door het RNZAF-personeel in hun marinediensten, maar ze zonk doordat ze niet werd hersteld aan haar lekkende drijfvlotters.

Drie uitvoeringen mogelijk;

  • Aichi E13A1 JAKE Type ZERO - Imperial Japanese Navy Air Service, x-20.

  • Aichi E13A1 JAKE Type ZERO - Imperial Japanese Navy Air Service, Imperial Japanese Navy Heavy Cruiser Maya, EII-2,  1942.

  • Aichi E13A1 JAKE Type ZERO - Imperial Japanese Navy Air Service, 7th Air Corps, I-VII-05, 1940.

Schaal 1:72

Released by Hasegawa in 1981.

Hasegawa D10 

Beoordelingen ()
Hasegawa D10 Aichi E13A1 JAKE Type ZERO heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Hasegawa D10 Aichi E13A1 JAKE Type ZERO


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items