opc_loader
Merken

Italeri 118 Waco GC-4A Glider Hadrian

Artikelnr: Italeri 118 

Waco GC-4A Glider Hadrian

Italeri 118 

19,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Waco GC-4A Glider Hadrian

De Waco CG-4 is een Amerikaans militair zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veelvuldig is ingezet, onder andere tijdens Operatie Overlord en Operatie Market Garden.

Het toestel werd vanaf mei 1942 in de Verenigde Staten gebouwd door de Waco Aircraft Company. Er zijn meer dan 13.900 toestellen gebouwd, waarvan veel bij de eerste inzet verloren gegaan zijn. Het was trouwens niet de bedoeling om ze te recupereren en opnieuw in te zetten. In Engelse dienst werden ze Hadrian glider genoemd. Dit zweefvliegtuig werd ingezet in Noordwest-Europa, Italië en Birma.

Het toestel bestond uit een frame van metaal en multiplex, overtrokken met canvas. De bemanning bestond uit een piloot en een copiloot. In het vliegtuig was plaats voor dertien soldaten en hun uitrusting, of voor een jeep, een houwitser, of een aanhanger met goederen. De voertuigen werden ingeladen door het naar boven scharnierende voorste deel van het toestel op te klappen. Het landingsgestel bestond uit drie kleine, niet-inklapbare wielen: twee aan weerszijden van de romp en een draaibaar staartwiel. Als trekvliegtuig werd meestal de C-47 gebruikt.

Het gebruik van zweefvliegtuigen voor luchtlandingen heeft veel voordelen: de toestellen zijn snel en goedkoop in grote aantallen te maken, de bemanning is snel opgeleid en de inzet is nagenoeg geruisloos zodra de trekkende toestellen zijn losgekoppeld.

Drie uitvoeringen mogelijk:

  • Waco GC-4A Glider - US Army Air Forces, 248323, Sicily Invasion, 1943.

  • Waco GC-4A Glider - US Army Air Forces, 379545, Operation Overlord - D-Day, France, 6th Juni 1944.

  • Waco GC-4A Glider Hadrian - Royal Air Force, 274521, 1950.   

Afmeting:

  • Lang 200mm

Aantal ondedelen: 144

Schaal 1:72

Released by Italeri in 1994.

Italeri 118 

Beoordelingen ()
Italeri 118 Waco GC-4A Glider Hadrian heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Italeri 118 Waco GC-4A Glider Hadrian


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items