opc_loader
Merken

NOVO 78081 Fairey Swordfish Mk.I 'Torpedo Bomber plane'

Artikelnr: NOVO 78081

Fairey Swordfish Mk.I 'Torpedo Bomber Plane'

NOVO 78081 

19,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Fairey Swordfish Mk.I 'Torpedo Bomber Plane'

De Fairey Swordfish was een Britse torpedobommenwerper uit de jaren dertig, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik was bij de Fleet Air Arm van de Royal Navy. Hij werd gebouwd door de Fairey Aviation Company en werd door de bemanningen ook wel Stringbag genoemd.

Het primaire wapen was de torpedo, maar de lage snelheid van de tweedekker en de behoefte aan een lange rechte aanvliegroute maakten het lastig om zwaar verdedigde doelen aan te vallen. Toch boekte de Swordfish mooie successen in de Slag van Tarente, waarbij drie Italiaanse slagschepen en een kruiser tot zinken werden bracht. De succesvolle aanval op Taranto zou een bron van inspiratie zijn geweest voor de Japanse aanval op Pearl Harbor. De Swordfish vloog ook anti-scheepsmissies vanaf Malta.

In mei 1941 was een Swordfish-aanval vanaf de HMS Ark Royal essentieel bij het uitschakelen van het Duitse slagschip Bismarck. De lage snelheid werkte hier in het voordeel omdat de automatische richtmechanismen van de Duitsers het vliegtuig veel te snel inschatten waardoor alle granaten ver voor het vliegtuig explodeerden. Ze vlogen ook zo laag dat het Duitse FLAK-geschut ze niet konden raken. Twee torpedo's raakten doel, waarvan één het roer van de Bismarck uitschakelde. Oppervlakteschepen brachten het schip 13 uur later tot zinken.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Fairey Swordfish Mk.I - 801(TSR) Squadron, Fleet Air Arm, HMS Ark Royal, 1941. This aircraft scored one of the torpedo hits wich crippled the German Battleship Bismark on 26th May 1941.

  • Fairey Swordfish Mk.I - No.701 Catapult Flight, HMS HOOD detachment, Fleet Air Arm, Gibraltar 1938.

Afmetingen;

  • Lang; 190 mm.

Aantal onderdelen; 67

Schaal 1:72

Released by NOVO in 1979.

NOVO 78081 

Beoordelingen (0 )
NOVO 78081 Fairey Swordfish Mk.I 'Torpedo Bomber plane' heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: