opc_loader
Merken

Revell H-211 Consolidated Catalina PBY-5A Black Cat

Artikelnr: Revell H-211

Consolidated Catalina PBY-5A Black Cat

Revell H-211 

41,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Consolidated Catalina PBY-5A Black Cat

De Consolidated PBY Catalina genoemd, was een door het Amerikaanse bedrijf Consolidated Aircraft ontworpen vliegboot, die zowel op het water als op een landingsbaan kon landen. 

De Catalina vervulde in de Tweede Wereldoorlog vele taken: bommenwerperopsporing en redding- ,transport- en verbindingsvliegtuig. De meest voorkomende variant is de PBY-5A amfibie-Catalina. De Catalina heeft veel beroemde vluchten uitgevoerd, die het toestel een belangrijke strategische rol in de oorlog gaf.

Reeds omdat de MLD in 1937 al belangstelling voor dit toestel had en ook doordat de geallieerde bondgenoten al met dit type toestel vlogen, kon een snelle keuze voor de PBY worden gemaakt. In 1942 werden 36 Catalina-vliegboten en nog eens 12 van die vliegboten in een verbeterde uitvoering besteld. De 36 kregen de registratienummers Y-38 t/m Y-73 toegewezen. Hiervan kwamen er 35 in Nederlands-Indië aan, omdat een toestel, de de Y-68, bij de Japanse aanval op Pearl Harbour, waar die op dat moment gestationeerd was, verloren ging. De toestellen kwamen in dienst bij de MLD, dat inhield dat het personeel moest worden getraind in het vliegen, het onderhoud en de van de toestellen moest gebeuren door technici die nog moesten worden opgeleid. De andere bestelde twaalf, met registratienummers Y-74 t/m Y-85 zijn nooit geleverd, door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Aziatische deel van de wereld.

Eén uitvoering mogelijk;

  • Consolidated PBY-5A Catalina - US Navy, VP-52, 48258, No.74, Namoia Bay, Januari 1944.

Model is nog sealt!

Schaal 1:72

Released by Revell in 1969. 

Revell H-211 

Beoordelingen ()
Revell H-211 Consolidated Catalina PBY-5A Black Cat heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Revell H-211 Consolidated Catalina PBY-5A Black Cat


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: