opc_loader
Merken

Airfix 01009-0 SOPWITH 2F1 CAMEL

Artikelnr: Airfix 01009-0

SOPWITH 2F1 CAMEL

De Sopwith Camel Scout was een Brits eenpersoons jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog, beroemd om zijn wendbaarheid. Het werd geproduceerd door de Sopwith Aviation Company.

Hij was aanvankelijk bedoeld als de vervanger van de Sopwith Pup. Het eerste prototype vloog in december 1916. De kap over de twee 7,7 mm-Vickersmitrailleurs zorgde voor een bult vóór de cockpit, waardoor hij de naam Camel kreeg (wat ook dromedaris kan betekenen). De Camel werd in juni 1917 in dienst genomen en er werden naar schatting 5500 Camels geproduceerd.

In tegenstelling tot de Pup en de Sopwith Driedekker was de Camel niet comfortabel om te vliegen. Het toestel had een sterk gyroscopisch effect door de rotatiemotor en was daardoor erg gevaarlijk als lestoestel. Hij kon door dit effect scherp naar rechts draaien (waarbij de neus naar beneden drukte), maar traag naar links (met de neus naar boven drukkend). Hierdoor moest het richtingsroer altijd naar links worden ingedrukt bij het draaien. Bij het opstijgen crashten veel toestellen vanwege het verschoven zwaartepunt van de Camel door de volle brandstoftank en ook de landing ging vaak mis. Het overtrekken van de Camel resulteerde direct in een heftige spin.

In de handen van behendige piloten bleek de Sopwith Camel echter een van de beste geallieerde vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Samen met de SE5a konden de Britten met dit toestel luchtoverwicht bereiken ten koste van de Albatros scouts. Met Camels werden 1294 vijandelijke toestellen neergehaald, meer dan met andere geallieerde jagers.

De succesvolste Camel was die van Majoor William Barker met het neerhalen van in totaal 46 vliegtuigen en Drachen (kabelballonnen) vanaf september 1917 tot september 1918, met in totaal 404 vlieguren. Barker hield de klok van het toestel als aandenken na het ontmantelen van het vliegtuig, hoewel hem was gevraagd hem de volgende dag terug te brengen.

De Camel bleef in functie tot het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Eén uitvoering mogelijk;

  • SOPWITH 2F1 CAMEL - Royal Naval Air Service, N6812 destroyed Zeppelin L53 on August 10th, 1918 when flown by Lt.S.D.Cully.

Schaal 1:72

Released by Airfix in 1973

Airfix 01009-0 

19,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen ()
Airfix 01009-0 SOPWITH 2F1 CAMEL heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix 01009-0 SOPWITH 2F1 CAMEL


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items