opc_loader
Merken

Italeri 6197 La Haye Sainte 'The Battle of Waterloo 1815'

Artikelnr: Italeri 6197

La Haye Sainte 'The Battle of Waterloo 1815' 

Italeri 6197 

75,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

La Haye Sainte 'The Battle of Waterloo 1815' 

De Slag van Waterloo werd bestreden op zondag 18 juni, 1815, in de buurt van Waterloo in het huidige België, toen een deel van het Verenigd Koninkrijk van Nederland. 

Een Franse leger onder het bevel van Napoleon werd verslagen door twee van de legers van de Zevende Coalitie: een Anglo -allied leger onder het bevel van de Hertog van Wellington, en een Pruisisch leger onder bevel van Prins Blücher.

Na in 1814 verbannen te zijn naar Elba, keerde Napoleon in maart 1815 naar Frankrijk terug. Hij installeerde zich daar opnieuw als keizer van Frankrijk. Zijn oude vijanden konden dat niet aanvaarden en vormden de Zevende Coalitie om hem weer te verjagen. Engeland en Pruisen trokken grote legers samen in de zuidelijke Nederlanden om Frankrijk op 1 juli 1815 binnen te vallen. Napoleon besloot ze voor te zijn en trok op 14 juni de grens van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden over bij Charleroi. Hij hoopte de legers van Wellington en Blücher uiteen te drijven om ze apart te kunnen vernietigen maar dat mislukte grotendeels. Zijn linkervleugel werd op 16 juni door de Nederlanders opgehouden in de Slag bij Quatre-Bras. Hij bracht de Pruisen dezelfde dag met zijn rechtervleugel een nederlaag toe in de Slag bij Ligny maar die trokken zich naar het noorden terug om Wellington te blijven bijstaan. Napoleon achtervolgde het Brits-Nederlandse leger op 17 juni met zijn hoofdmacht en liet de Pruisen volgen door maarschalk Emmanuel de Grouchy. Wellington nam een verdedigende positie in op een heuvelrug ten zuiden van Waterloo in de hoop dat de Pruisen hem op tijd te hulp zouden schieten.

Na vertraagd te zijn door hevige regenval, opende Napoleon op 18 juni tegen het middaguur de aanval. Een grote massa Franse infanterie viel de geallieerde linkervleugel aan en dreigde door te breken. Een flankaanval van Britse zware cavalerie dreef ze echter op de vlucht. Op dat moment arriveerden uit het oosten de eerste Pruisen, die Grouchy ontglipt waren. Grouchy kon zich niet meer op tijd bij de Franse hoofdmacht voegen die daardoor zwaar in de minderheid raakte. Napoleon liet zijn voornaamste infanteriereserve tegen de Pruisen opstellen. De Franse cavalerie moest alsnog de Britten verslaan. Die stelden zich echter op in verdedigende vierkanten en bezweken uiteindelijk niet onder de herhaalde charges. Napoleon beval zijn laatste reserves van de keizerlijke garde op te rukken in een wanhopige poging het tij te keren maar die werden verslagen door Nederlandse reserves. De Franse rechterflank bezweek onder de groeiende Pruisische overmacht en het Franse leger sloeg op de vlucht.

Zevende Coalitie:
 Verenigd Koninkrijk
 Nederland
Koninkrijk van Hannover Hannover
Nassau (staat) Nassau
 Brunswick
 Pruisen

SET BEVAT;

  • ​La Haye Sainte - MDF laser cut afmetingen 560x410 mm

  • British Infantry

  • British 95th Regimet 'Green Jackets'

  • British Artillery

  • Napoleon General Staff

  • French Infantry

  • French Imperial Guard Artillery

Humbrol verf kleur nr.'s; 11 / 24 / 25 / 29 / 33 / 34 / 53 / 54 / 60 / 61 / 62 / 70 / 80 / 96 / 103 / 106 / 110. 

Schaal 1:72

Released by Italeri 2021.

Italeri 6197 

Beoordelingen ()
Italeri 6197 La Haye Sainte 'The Battle of Waterloo 1815' heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Italeri 6197 La Haye Sainte 'The Battle of Waterloo 1815'


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: