opc_loader
Merken

Tamiya 35056 TIGER I panzerkampfwagen VI Sd.Kfz.181 Ausf.E

Artikelnr: Tamiya 35056

TIGER I panzerkampfwagen VI Sd.Kfz.181 Ausf.E

De Tiger I is een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog.

De tank werd ingedeeld bij afzonderlijke Schwere Panzerabteilungen met ieder 45 voertuigen, genummerd 501 tot 510, die vanaf augustus 1942 tot het eind van de oorlog werden ingezet als pantserreserves voor het opvangen van vijandelijke offensieven. In die rol vernietigden ze vele duizenden tanks. In oktober 1943 werden er drie aparte SS-bataljons gevormd met de nummers 101 tot 103. Daarnaast bezat ook het derde bataljon van het Panzerregiment van de elite Grossdeutschland-divisie de Tiger. De maximale feitelijke sterkte gemeten aan het begin van de maand was op 1 juli 1944 met 671 tanks. De inzetbaarheid van de Tiger was daarmee beter dan die van de tanks bij de reguliere pantserdivisies, die daarbij ook nog last hadden van grote materieeltekorten.

Een bekend voorbeeld van de potentie van de Tiger I was de confrontatie tussen SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann en een volledige Britse tankbrigade (22nd Armoured Brigade, 7th Armoured Division "Desert Rats"). Wittmanns compagnie, bestaande uit nog slechts vijf Tiger I's (de zesde had mechanische problemen) kreeg opdracht het strategisch belangrijke dorpje Villers-Bocage te verdedigen tegen een Britse aanval. Toen de voertuigen van de 22nd Armoured Brigade het dorpje binnenreden, besloot Wittmann aan te vallen en stuurde de vier andere Tiger I's in een flankerende beweging om het dorp heen. Hijzelf viel frontaal aan, geheel zelfstandig en vertrouwend op zijn bemanning. Zijn strategie was om de eerste en de laatste voertuigen uit te schakelen in de colonne, zodat een val ontstond. De andere vier Tiger werden vertraagd maar Wittmann reed het dorpje in en vernietigde, al rijdend, een M4 Sherman Firefly, zeven Cromwelltanks, negen halftracks, twee 6-pdr antitankkanonnen, vier Brenncarriers en drie lichte Stuarttanks. De 75mm-kanonnen van de Cromwells richtten niets uit, terwijl de Tiger op nog geen tien meter afstand reed. Pas toen het aandrijfwiel werd beschadigd door een derde 6-pdr antitankkanon werd Wittmann gedwongen zijn tank te verlaten. Die dag vernietigden de vijf Tigerin totaal twintig Cromwells, vier Sherman Firefly's, drie M4 Shermans, drie Stuarts, veertien half-tracks, zestien Bren Carriers en twee 6 pdr-antitankkanonnen. Wittmann heeft zijn beschadigde tank niet opgeblazen (wat een standaardorder was) omdat hij wist dat hij hem later zou kunnen ophalen, hetgeen ook gebeurd is.

Vijf uitvoeringen mogelijk;

  • Pz.Kpfw. VI Tiger I (early) - Wehrmacht, No.202Battle of Kursk - Kursk, Russia, February 1943.

  • Pz.Kpfw. VI Tiger I (early) - Wehrmacht, No.231, Eastern Front, January 1943.

  • Pz.Kpfw. VI Tiger I (early) - Wehrmacht, No.S02, Normany, France, 1944.

  • Pz.Kpfw. VI Tiger I (early) - Wehrmacht, Pz.Gr.Div. Großdeutschland No.142, North African Campaign - North Africa, 1942.

  • Pz.Kpfw. VI Tiger I (early) - Wehrmacht, s.Pz.Abt. 501 No.102North African Campaign - North Africa, 1942.

Schaal 1:35

Released by Tamiya in 1988

Tamiya 35056 

31,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen ()
Tamiya 35056 TIGER I panzerkampfwagen VI Sd.Kfz.181 Ausf.E heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Tamiya 35056 TIGER I panzerkampfwagen VI Sd.Kfz.181 Ausf.E


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: