opc_loader

Menu

COBI 4835 Battleship Gneisenau

Artikelnr: COBI 4835

Battleship Gneisenau

COBI 4835 

249,95
  • Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
  • Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden
Beschrijving

Battleship Gneisenau

De Gneisenau was een slagschip van de Scharnhorst-klasse van de Duitse Kriegsmarine.

In april 1940 werd de Gneisenau samen met zijn zusterschip de Scharnhorst ingezet bij operatie Weserübung, de invasie van Noorwegen. Het had tot taak de Britse slagkruisers weg te lokken van de kwetsbare landingsplaatsen. Dat plan lukte, al wist de slagkruiser Renown wel een treffer op te boeken die een van de hoofdgeschuttorens uitschakelde. Tijdens dit duel bleek dat de gezamenlijke slagkracht van de beide slagkruisers ontoereikend was om een verouderde Britse slagkruiser tot zinken te brengen. Tijdens de operaties rond Noorwegen werd de Gneisenau door een Britse onderzeeboot getorpedeerd.

Nadat het herstel was voltooid voeren beide schepen onder leiding van vice-admiraal Günther Lütjens opnieuw uit richting Noorwegen. Tijdens hun zoektocht naar geallieerde koopvaardijschepen stuitten ze op het Britse vliegkampschip Glorious en de torpedobootjagers HMS Acasta en HMS Ardent, die allemaal tot zinken werden gebracht.

Na deze actie vertrokken de twee schepen naar de Atlantische Oceaan waar ze een zeer succesvolle operatie (operatie "Berlin") uitvoerden. Ze brachten een groot aantal geallieerde koopvaardijschepen tot zinken, in totaal circa 155.600 ton. Het duo kreeg van de Britten de beruchte bijnaam "The ugly sisters". Door dit succes werd Lütjens door Adolf Hitler en grootadmiraal Raeder bevorderd van schout-bij-nacht tot vice-admiraal. Hij zou later in 1941 het commando voeren over slagschip Bismarck en de zware kruiser Prinz Eugen. Dit zou hem op 27 mei 1941 fataal worden.

Na de avonturen op de Atlantische Oceaan gingen de twee schepen in Brest in dok. Ze werden echter voortdurend geplaagd door luchtaanvallen en liepen veelvuldig averij op. Nieuwe operaties op de Atlantische Oceaan waren hierdoor uitgesloten. Nadat het herstel was voltooid, ontsnapten de zusterschepen begin 1942 op klaarlichte dag samen met de Prinz Eugen door het Kanaal en wisten ze alle Britse aanvallen af te slaan (operatie Cerberus). De Gneisenau liep ter hoogte van Terschelling echter op een zeemijn en moest in Kiel in dok. De Royal Air Force slaagde er niet veel later in het schip zwaar te beschadigen. De voorste hoofdgeschuttoren brandde geheel uit.

Na de zeeslag in de Barentszzee, op 31 december 1942, waarbij de Duitse zware schepen volledig tekortschoten in hun poging door het escorte van een konvooi te breken en de koopvaardijschepen tot zinken te brengen, werd in juli 1943 besloten om alle nog operationele Duitse zware schepen van de sterkte af te voeren, omdat hun rol was uitgespeeld. Met de ondergang van de Scharnhorst op 26 december 1943 was de maat vol. De verbouwing van de Gneisenau werd gestaakt en de bemanning monsterde af. Het bestelde 38cm-geschut werd ingezet bij de kustverdediging, waaronder in Fort Hanstholm in Denemarken.

Afmetingen;

  • Lang; 810 mm.
  • Hoog; 230 mm.
  • Breed; 125 mm.

Aantal onderdelen; 2417

Schaal 1:300

Released by COBI in 2022.

COBI 4835 

Beoordelingen ()
COBI 4835 Battleship Gneisenau heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Review plaatsen
COBI 4835 Battleship Gneisenau
Review plaatsen

Meest recente reviews

Laatst bekeken items