opc_loader
Merken

Heller 81014 Sous-Marin SURCOUF

Artikelnr: Heller 81014
19,27

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Sous-Marin Surcouf   

De Surcouf was een Franse onderzeeboot, gebouwd tijdens het interbellum. De Franse marine kreeg in 1929 toelating om met de bouw te starten. In die tijd was dit ontwerp niet slechts de grootste, maar tevens de duurste duikboot ter wereld.

De Surcouf kwam in 1934 in actieve dienst en was het enige exemplaar dat Frankrijk van deze klasse op stapel zette.

Tijdens de Duitse invasie in mei 1940 onderging de Surcouf een renovatie te Brest en beschikte daardoor slechts over één functionerende motor. Desalniettemin ging het bevel uit onverwijld zee te kiezen en samen met andere schepen het Kanaal over te steken naar Portsmouth.

Na aankomst daar verzochten de Britten de kapitein zijn schip over te geven onder de voorwaarden van Operatie Catapult. Die behelsde te voorkomen dat de Kriegsmarine Franse schepen tegen Groot-Brittannië inzette. De gezagvoerder weigerde dit echter, waarop Britse soldaten haar enterden en de Vrije Fransen met een nieuwe bemanning het schip overnamen.

Vervolgens escorteerde ze geallieerde konvooien, maar na geruchten dat ze voor Vichy-Frankrijk spioneerde vaardigde de Britse marine spoorslags twee officieren af om aan boord een oogje in het zeil te houden.

Een jaar later vervoerde de Surcouf een admiraal van de Vrije Franse Vloot naar Canada en kwam daar in actie tegen het Vichy-regime. Ze bevrijdde, samen met andere schepen, als kanonneerboot diverse eilanden voor de kust van Newfoundland. Dit zorgde echter voor irritatie bij de V.S., want die waren juist met het Vichy-regime overeengekomen om de neutraliteit van diens bezittingen op het westelijk halfrond te garanderen.

Twee versie's mogelijk;

  • Sous-Marin Surcouf - 1934 - 1936.

  • Sous-Marin Surcouf - 1937 - 1942.

Aantal onderdelen: 60.
Afmeting:

  • Lang 270 mm 
  • Hoog 80 mm.

Humbrol verf kleuren; 33 / 55 / 72 / 73 / 104 / 127.

Schaal 1:400

Heller 81014

Beoordelingen ()
Heller 81014 Sous-Marin SURCOUF heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Heller 81014 Sous-Marin SURCOUF


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items