opc_loader
Merken

Heller 81046 ADMIRAL GRAF SPEE

Artikelnr: Heller 81046

ADMIRAL GRAF SPEE

Heller 81046 

34,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

ADMIRAL GRAF SPEE

De Admiral Graf Spee, vaak kortweg Graf Spee genoemd, was een vestzakslagschip dat in 1934 in Duitsland te water werd gelaten, genoemd naar admiraal Graf Maximilian von Spee uit de Eerste Wereldoorlog. Het schip was snel, had een grote actieradius en was ondanks zijn betrekkelijk geringe afmetingen bewapend met zware 28 cm kanonnen, maar wel met maar twee drieling geschuttorens.

Op 13 december 1939 begon de zeeslag bij de Río de la Plata de eerste zeeslag van de Tweede Wereldoorlog. De Exeter, kreeg zware treffers te verwerken, waardoor de meeste geschuttorens buiten gevecht werden gesteld en trok zich terug uit de strijd voor herstelling in de Britse basis op de Falkland Eilanden. Ook de twee lichte kruisers liepen schade op, maar de Graf Spee was ook beschadigd en trok zich terug in de neutrale haven van Montevideo.

De Britten voerden een staaltje bluf op door het nieuws te verspreiden dat het eerder aangeslagen smaldeel inmiddels met een aantal nieuwe oorlogsschepen versterkt was. Alleen de zware kruiser HMS Cumberland was aangekomen van de Falkland Eilanden. Andere oorlogsschepen waren nog onderweg. Kapitein Langsdorff overlegde met Berlijn drie opties:

  1. Internering in Uruguay
  2. Proberen om vechtend door te breken naar Buenos Aires
  3. Het schip zelf tot zinken brengen

De admiraliteit weigerde internering in Uruguay, omdat dan de militaire geheimen van het schip en mogelijk het schip zelf in geallieerde handen zouden vallen als Uruguay bij de geallieerden aansloot. Vechtend uitbreken naar Buenos Aires leek kansloos: in het ondiepe water kon het schip niet manoeuvreren om tegen de wachtende Britse schepen te vechten. Bovendien had het schip reeds veel van zijn 280 mm granaten in het eerdere gevecht verschoten.

Kapitein Langsdorff besloot de bemanning te sparen en het schip zelf tot zinken te brengen. Hij zei:

"Ik heb liever 1000 levende jonge matrozen dan 1000 dode helden."

Op 17 december voer het schip om 18.15 uur onder grote belangstelling op de oevers uit met maar 40 man aan boord. Drie mijl uit de kust, maar nog wel in het estuarium van de rivier, liet Langsdorff de springladingen van drie ontmantelde torpedo's in de munitiemagazijnen van het schip op scherp stellen. De bemanning stapte over op een vrachtschip naar Buenos Aires. Kapitein Langsdorff wilde op zijn schip blijven, maar de bemanning overreedde hem om mee naar Buenos Aires te varen. Om 19.52 uur explodeerden twee van de drie springladingen. De Graf Spee brandde drie dagen en zonk ten slotte in acht meter diep water. Britse duikers doken naar het wrak op zoek naar nuttige militaire informatie, maar alle apparaten waren met handgranaten vernield.

Eén uitvoering mogelijk;

  • Admiral Graf Spee - German kriegsmarine 1939.

Afmetingen;

  • Lang; 460 mm.

Aantal onderdelen; 202

Humbrol verf kleur nr.'s; 27 / 33 / 53 / 55 / 63 / 64 / 73 / 102.

Schaal 1:400

Heller 81046 

Beoordelingen ()
Heller 81046 ADMIRAL GRAF SPEE heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Heller 81046 ADMIRAL GRAF SPEE


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items