opc_loader
Merken

Fujimi WL.A117 USS SARATOGA U.S.Navy Aircraft Carrier

Artikelnr: Fujimi WL.A117

USS SARATOGA U.S.Navy Aircraft Carrier

Fujimi WL.A117 

38,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

USS SARATOGA U.S.Navy Aircraft Carrier

USS Saratoga (CV-3) was een vliegdekschip van Lexington dat gebouwd werd voor de marine van de Verenigde Staten in de jaren 1920. 

Oorspronkelijk ontworpen als gevechtskruiser, werd ze tijdens de bouw omgebouwd tot een van de eerste vliegdekschepen van de marine om te voldoen aan het Washington Naval Treaty van 1922. Het schip ging in 1928 in dienst en werd gedurende haar hele carrière aan de Pacific Fleet toegewezen. Saratoga en haar zusterschipLexington, werden gebruikt om carriertactieken te ontwikkelen en te verfijnen in een reeks jaarlijkse oefeningen voor de Tweede Wereldoorlog . Meer dan eens omvatten deze succesvolle verrassingsaanvallen op Pearl HarborHawaii. Ze was een van de drie vooroorlogse Amerikaanse vlootvliegtuigdragers, samen met Enterprise en Ranger, om tijdens de hele Tweede Wereldoorlog te dienen.

Kort na de Japanse aanval op Pearl Harbor was Saratoga het middelpunt van de onsuccesvolle poging van de Amerikanen om Wake Island te verlichten en werd een paar weken later getorpedeerd door een Japanse onderzeeër. Na lange reparaties ondersteunde het schip de strijdkrachten die deelnamen aan de Guadalcanal-campagne en haar vliegtuig liet de lichtdrager Ryūjō tijdens de slag bij de oostelijke Solomons in augustus 1942 zinken. Ze werd de volgende maand opnieuw getorpedeerd en keerde terug naar het Salomonseilandengebiednadat reparaties waren voltooid .

In 1943 ondersteunde Saratoga geallieerde troepen die betrokken waren bij de New Georgia-campagne en deinvasie van Bougainville in de noordelijke Salomonseilanden en haar vliegtuig viel tweemaal de Japanse basis inRabaul in november aan. Begin 1944 bood haar vliegtuig luchtsteun tijdens de Gilbert- en Marshall-eilandencampagne voordat ze enkele maanden werd overgebracht naar de Indische Oceaan om de Britse oostelijke vloot te ondersteunen bij het aanvallen van doelen op Java en Sumatra. Na een korte aanpassing medio 1944 werd het schip de rest van het jaar een opleidingsschip.

Begin 1945 nam Saratoga deel aan de Slag om Iwo Jima als een speciale nachtjager. Enkele dagen na de oorlog werd ze zwaar beschadigd door kamikaze- hits en moest ze terugkeren naar de Verenigde Staten voor reparaties.Terwijl het gerepareerd was, werd het schip, dat nu steeds verouderd is, permanent aangepast als een trainingsdrager met een deel van haar hangar- dek omgezet in klaslokalen. Saratoga bleef in deze rol voor de rest van de oorlog en werd vervolgens gebruikt om troepen terug te sturen naar de Verenigde Staten na de Japanse overgave in augustus. Medio 1946 was het schip een doelwit voor kernwapenproeven tijdens Operation Crossroads. Ze overleefde de eerste test met weinig schade, maar was gezonken bij de tweede test.

Schaal 1:700

Released by Fujimi in 1975.

Fujimi WL.A117 

Beoordelingen ()
Fujimi WL.A117 USS SARATOGA U.S.Navy Aircraft Carrier heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Fujimi WL.A117 USS SARATOGA U.S.Navy Aircraft Carrier


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: