opc_loader
Merken

Italeri 46501 BISMARCK German Kriegsmarine Battleship

Artikelnr: Italeri 46501

BISMARCK German Kriegsmarine Battleship

De Bismarck was een Duits slagschip dat in 1939 te water werd gelaten en in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Samen met zijn zusterschip de Tirpitz maakte het slagschip deel uit van admiraal Erich Raeders Z-Plan, de blauwdruk voor de herbouw van de Duitse Kriegsmarine. Het derde zusterschip, de Hindenburg, werd nooit voltooid.

Op 18 mei 1941 vertrok de Bismarck voor zijn eerste en tevens laatste reis. Hij werd vergezeld door de zware kruiser Prinz Eugen. Het kleine eskader stond onder commando van viceadmiraal Günther Lütjens. De Britse marine ontdekte al snel dat de Bismarck tussen Denemarken en Noorwegen stoomde en drie dagen later zag een vlieger van een geallieerd Spitfire-verkenningsvliegtuig dat de Bismarck aan het bunkeren was in een Noorse fjord nabij Bergen.

Op 23 mei zagen de Britse kruisers HMS Norfolk en Suffolk om 19.20 uur de Bismarck en de Prinz Eugen ten noorden van IJsland in de "Straat Denemarken" opdoemen uit de mist. Ogenblikkelijk opende de Bismarckonder een scherpe hoek het vuur op de HMS Norfolk, maar door de enorme druk van zijn eigen kanonnen raakte zijn voorste radar onbruikbaar. Hierdoor moest de Prinz Eugen voorop gaan varen. Na dit eerste salvo namen de Norfolk en de Suffolk afstand onder een rookgordijn. Admiral Lütjens op de Bismarck wist dat hij was ontdekt en door de twee Britse kruisers werd gevolgd. Meteen gealarmeerd en onderweg naar IJsland waren de Britse slagkruiser HMS Hood en het nieuwe slagschip HMS Prince of Wales, die in de ochtend van 24 mei het gevecht aangingen met de twee Duitse schepen. Op 24 mei openden de Hood en de Prince of Wales om 05.50 uur vanaf een afstand van circa 28 kilometer het vuur op de Duitsers. Aanvankelijk vergisten de Britse kanonniers zich en zagen ze de Prinz Eugen aan voor de Bismarck. De goed getrainde kanonniers van de Bismarck slaagden er echter vrij snel in dekkend te vuren op de Hood. Het bleek een ongelijke strijd tegen de moderne en beter horizontaal bepantserde Bismarck. De Hood werd uiteindelijk fataal getroffen door het vijfde salvo van de Bismarck. Een granaat raakte vermoedelijk het munitiemagazijn onder toren X en er ontstond een steekvlam op het achterdek, gevolgd door een enorme explosie. Het schip brak in tweeën en zonk snel. Slechts drie van de 1418 opvarenden overleefden het drama.

De Bismarck zette voor reparaties niet zoals verwacht koers richting Duitsland, maar richting het bezette Frankrijk. Op de ochtend van 26 mei ontdekte een Catalina-verkenningsvliegtuig de Bismarck. Lütjens had juist die dag het bevel gegeven om de canvas zeilen te verwijderen van de swastika's op het dek en van de zes middelzware geschuttorens. De Bismarck was nu weer binnen het bereik van de Luftwaffe en zo kon het schip vanuit de lucht als Duits worden herkend. Het vliegkampschip Ark Royal, dat vanuit Gibraltar op topsnelheid naar het noorden stoomde, was het enige schip van de Royal Navy dat nog iets tegen de Bismarck kon uitrichten. De Swordfish-vliegtuigen konden vanwege het slechte weer pas tegen de avond van 26 mei hun aanval op de Bismarck inzetten. De Duitse luchtafweer moest het weer afleggen tegen de langzaam vliegende Swordfish vliegtuigen. De zware 45,7 cm-torpedo's van de Swordfish-vliegtuigen hadden de Bismarck overal mogen raken, behalve bij het roer. In de vroege ochtend van 27 mei 1941 volgde de eindslag met de slagschepen King George V en HMS Rodney en de kruisers Norfolk en Dorsetshire. Zij wisten de Bismarck uit het westen te naderen waardoor deBismarck scherp tegen de horizon afstak. De Bismarck zonk die dag om 10.30.

Afmeting;

  • Lang; 366 mm

Schaal 1:700

Humbrol verf kleur nr.'s; 9 / 33 / 34 / 73 / 126 / 147

Deze kit bevat:

• 1 Plastic modelbouw schip
• 1x Plasticlijm
• 1x Precisie pincet
• 1x Scheepsgids
• 1x Muurposter (29,7 x 42,0 cm)
• World of Warships decals
• 3 Invite Codes
• 1 Bonus Code

Schaal 1:700

Italeri 46501

39,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen (0)
Italeri 46501 BISMARCK German Kriegsmarine Battleship heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: