opc_loader
Merken

Revell 05693 HMS HOOD Slagkruizer Royal Navy

Artikelnr: Revell 05693

HMS HOOD

100th Anniversary

"Her Majesty's Ship"

HMS Hood was een slagkruiser van de Royal Navy.

De Hood maakte vanaf juli 1936 deel uit van de Mediterranean Fleet. Vanaf juni 1939 behoorde de Hood tot de slagvloot van de Home Fleet in Scapa Flow. Toen later dat jaar de oorlog uitbrak patrouilleerde het vooral in de omgeving van IJsland en de Faeröer om konvooien te beschermen en Duitse hulpkruisers te onderscheppen die wilden doorbreken naar de Atlantische Oceaan. In september 1939 werd de Hood geraakt door een 250 kg vliegtuigbom die echter weinig averij veroorzaakte. Als vlaggenschip van Force H nam het in juli 1940 deel aan Operation Catapult , waarbij de Franse vloot werd uitgeschakeld. In augustus werd de Hood weer ingedeeld bij de slagvloot en hervatte ze de patrouilles tegen de Duitse hulpkruisers. Van 13 januari tot 18 maart 1941 vond een modernisering plaats in Rosyth. Zelfs daarna verkeerde het schip in slechte staat. De dreiging van de grote Duitse oorlogsschepen was dusdanig ernstig dat een langer werfonderhoud was uitgesloten en bovendien de slagschepen van de King George V-klasse nog niet allemaal operationeel waren.

Toen de Bismarck in mei van dat jaar uitvoer, vertrok de Hood onder commando van admiraal Holland. Samen met de nieuwe Prince of Wales, moest ze voorkomen dat de Duitse schepen konden uitbreken naar de Atlantische Oceaan en Geallieerde konvooien konden aanvallen. Op 24 mei onderschepten Hollands schepen de Bismarck en de zware kruiser Prinz Eugen, in de Straat Denemarken.

De Slag in de Straat van Denemarken op 24 mei 1941 zou voor de Hood fataal aflopen. De Hood viel eerst de Prinz Eugen aan in plaats van de Bismarck. Toen de Duitse schepen de positie van de Hood ontdekten, werd het schip getroffen door een 8 inch (204 mm) granaat van de Prinz Eugen die op het sloependek explodeerde. Dit had tot gevolg dat de 4 inch (102 mm) ammunitie en de ongeleide UP-raketten vlam vatten. Dit veroorzaakte een brand die de slagkruiser fataal zou worden. Kort daarna verlegde de Prinz Eugen het vuur naar de Prince of Wales. Dit geschiedde op bevel van een semafoorbericht van de Bismarck.[3] Om ongeveer 06.00 uur, juist toen de Hood aan het draaien was om al zijn kanonnen in stelling te brengen, ontstond er nabij de hoofdmast een enorme steekvlam, die direct werd gevolgd door een enorme explosie en het schip in tweeën brak. Het achterschip zonk snel, en het voorschip zonk rechtstandig. Van de 1418 bemanningsleden overleefden er slechts drie, die twee uur later werden gered door de torpedobootjager HMS Electra. De scheepsbel van de Hood werd in 2015 weer boven water gehaald.

Het dramatische verlies van het symbool van de Britse macht op zee was voor veel Britten een grote schok. Daarna werd alles op alles gezet om de Bismarck en de Prinz Eugen uit te schakelen. De Prinz Eugen ontsnapte, maar de Bismarck werd al op 27 mei 1941 tot zinken gebracht.

Afmetingen;

  • Lang; 361 mm.

Aantal onderdelen; 209

Revell verf kleuren; 8 / 37 / 47 / 85

SET BEVAT;

  • HMS HOOD
  • 4 verschillende kleuren Revell verf
  • Revell lijm
  • Penceel
  • Pooster

Schaal 1:720

Revell 05693

19,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen ()
Revell 05693 HMS HOOD Slagkruizer Royal Navy heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Revell 05693 HMS HOOD Slagkruizer Royal Navy


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items