opc_loader
Merken

Airfix A02022 DOUGLAS SBD-3/5 DAUNTLESS

Artikelnr: Airfix A02022

Modelwereld.eu heeft het de grootste voorraad Airfix vliegtuigen van Europa. 
Naast onze modellen, bouwpakketten en miniaturen leveren we ook alle toebehoren zoals verf en penselen. Kijk hier voor het aanbod decals, verf en lijmen in de categorie accessoires

14,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

DOUGLAS SBD-3/5 DAUNTLESS

De Douglas SBD Dauntless duikbommenwerper werd tijdens de Tweede Wereldoorlog overwegend gebruikt door de Amerikaanse marine en de mariniers. Het werd echter, in beperkte mate, ook gebruikt door het leger onder de naam A-24. Met het toestel werden in de Stille Oceaan vele successen geboekt. Vooral tijdens en na de slag bij Midway leverde de Dauntless een geweldige bijdrage aan het stuiten van de Japanse opmars.

De Dauntless zou uit productie worden genomen maar toen de Japanners Pearl Harbor aanvielen was het alle hens aan dek en moest de fabricage worden voortgezet. Opvallend aan de Dauntless was de geperforeerde leivleugel die bij het duiken omlaag werd geklapt zodat de snelheid verminderde en de stabiliteit toenam. De bom hing aan een kruk onder de romp die voor het afwerpen naar buiten werd gedraaid om de propeller niet te beschadigen.

Samen met andere Amerikaanse aanvalsvliegtuigen werd de Douglas SBD Dauntless ingezet tegen de opstomende Japanse vloot in de slag bij Midway. Hun aanvallen waren vooral gericht tegen de vier Japanse vliegdekschepen de KagaAkagiSoryu en de Hiryu. Ondanks ondersteuning van Grumman F4F Wildcats werden veel Dauntless-vliegtuigen neergehaald door het felle aanhoudende scheepsgeschut en de snelle wendbare Zero's. Toch konden ze serieuze treffers plaatsen op de vier Japanse vliegkampschepen die geraakt werden net op het moment dat de vliegtuigen aan dek werden geladen en bijgetankt. De klaarliggende bommen en benzinevaten aan dek explodeerden met fataal gevolg.

Squadron-commandant Henderson speelde een grote rol bij de totale uitschakeling van de Soryu. Zijn boordschutter lag doorzeefd met kogels op zijn mitrailleur toen Henderson de aanval inleidde en een duikvlucht nam. De benzinetank van Henderson werd echter door een granaatscherf geraakt en vloog in brand. Als een ware kamikaze stortte de zwaargewonde Commandant Henderson nu het brandende vliegtuig met een bom van 500 kilo op het dek van de Soryu. Het werd een vernietigende ontploffing, waardoor het start- en landingsdek volledig werd vernield. In de strijd werd de Akagi zwaar beschadigd, het wapendepot van de Kaga ontplofte en de Hiryubrandde als een toorts. De Japanners poogden de brandende Soryu naar Japan te slepen maar op 7 juni 1942 werd het onfortuinlijke schip getroffen door een torpedo van een Amerikaanse onderzeeër.

Twee uitvoeringen mogelijk:

  • DOUGLAS SBD-3 DAUNTLESS, VB-6, USS Enterprisse (CV-6), Midway Atoll, June 1942

  • DOUGLAS SBD.5 DAUNTLESS, Groupe de Chasse-Bombardement 1/18 '' Vendee'', South France 1944

Aantal onderdelen: 51

Afmeting:

  • Lengte 139mm
  • Spanwijdte 175mm

Humbrol verf kleur nr's.; 11 / 24 / 27 / 33 / 53 / 56 / 60 / 61 / 80 / 121 / 124 / 129 / 144 / 155.  

Schaal 1:72

Released by Airfix in 2012.

Airfix A02022

Beoordelingen ()
Airfix A02022 DOUGLAS SBD-3/5 DAUNTLESS heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix A02022 DOUGLAS SBD-3/5 DAUNTLESS


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items