opc_loader
Merken

Airfix A08004 Lancaster B III "Dam Buster"

Artikelnr: Airfix A08004

Modelwereld.eu heeft het de grootste voorraad Airfix vliegtuigen van Europa. 
Naast onze modellen, bouwpakketten en miniaturen leveren we ook alle toebehoren zoals verf en penselen. Kijk hier voor het aanbod decals, verf en lijmen in de categorie accessoires

29,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Lancaster B III "Dam Buster"

De Lancaster is een 4-motorige zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die gebouwd werd door Avro.

De Lancaster werd vooral door de Royal Air Force gebruikt. Het toestel is onder andere bekend in een omgebouwde versie die gebruikt werd om stuiterbommen op Duitse stuwdammen te droppen. De bemanningen die deze ontzettend lastige klus hebben geklaard, werden bekend als "Dambusters".

Operatie Chastise was een aanval op Duitse dammen uitgevoerd op 16-17 mei 1943 door Royal Air Force No. 617 Squadron, later de Dam Busters genoemd, met behulp van een speciaal gebouwde "bouncing bomb" ontwikkeld door Barnes Wallis. De dammen van Möhne en Edersee werden doorbroken, wat een catastrofale overstroming van het Ruhrgebied en van dorpen in de Edervallei veroorzaakte; de Sorpe Dam heeft slechts geringe schade opgelopen. Twee waterkrachtcentrales werden vernietigd en verschillende meer beschadigd. Fabrieken en mijnen werden ook beschadigd en vernietigd. Naar schatting 1600 burgers stierven, ongeveer 600 Duitsers en 1.000 voornamelijk Sovjet dwangarbeiders. Ondanks snelle reparaties door de Duitsers keerde de productie pas in september terug naar normaal.

617 Squadron is een squadron van de Royal Air Force- vliegtuigen, momenteel gestationeerd op Marine Corps Air Station Beaufort in de Verenigde Staten. Het is algemeen bekend als de "Dambusters", voor zijn acties tijdens operatie Chastise tegen Duitse dammen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het begin van de 21e eeuw bediende het de Tornado GR4 in de grondaanval en verkenningsrol totdat het werd ontbonden in het voorjaar van 2014. Het squadron hervormde op 17 april 2018, en zal naar verwachting terugkeren naar RAF Marham in 2018 als het eerste Britse frontliniesquadron met de F-35 Lightning II.
Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Lancaster B III "Dam Buster" - No.617 Squadron, RAF Scampton Engeland, Mei 1943

  • Lancaster B III "Dam Buster" - No.617 Squadron, RAF Scampton Engeland, December 1943.

Afmetingen;

  • Lang; 291 mm.
  • Breed; 432mm.

Aantal onderdelen; 108

Humbrol verf kleur nr.'s; 24 / 29 / 30 / 33 / 61 / 85.

Schaal 1:72

Airfix A08004

Beoordelingen (0 )
Airfix A08004 Lancaster B III "Dam Buster" heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items