opc_loader
Merken

Cooperativa R72003 Bristol Blenheim Mk.I/IF

Artikelnr: Cooperativa R72003

Bristol Blenheim Mk.I/IF

Cooperativa R72003 

7,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Bristol Blenheim Mk.I/IF

De Bristol Blenheim was een lichte bommenwerper, ontworpen en geproduceerd door de Britse vliegtuigfabrikant Bristol Aeroplane Company. Het toestel was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de RAF.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog had de RAF de Mark I's grotendeels door Mark IV's vervangen. De Blenheim Mark IV bestond in feite uit een Mk I casco met twee Bristol Mercury XV-radiale motoren en driebladige, verstelbare De Havilland-propellers. De neus was vergroot en er waren meer inwendige brandstoftanks aangebracht.

Bij het uitbreken van de oorlog, in september 1939, beschikten de bommenwerpersquadrons van de RAF over 197 Blenheim Mk IV's. Op 3 september vloog een Blenheim IV van het op de basis Wyton gestationeerde No. 139 Squadron tijdens een verkenningsmissie als eerste RAF-vliegtuig boven Duits grondgebied. De volgende dag namen Blenheims van het No.107 en het No.110 Squadron deel aan de eerste offensieve acties die de RAF in de oorlog uitvoerde. Zonder succes vielen ze daarbij marine-installaties in de monding van de Elbe aan. Ten minste drie bommen troffen het slagschip Admiral Scheer, maar kwamen niet tot ontploffing. Vier van de vijf toestellen van het No.107 Squadron gingen verloren, de bemanningen waren de eerste vliegers van Bomber Command die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

Korte tijd later, bij aanvallen op schepen op de Noordzee, leden Blenheims zware verliezen omdat hun defensieve bewapening tekortschoot. De toestellen werden daarop met vijf mitrailleurs uitgerust. In totaal werden in Engeland 1930 Mk IV's gebouwd. De meeste Blenheims van de No.2 Group werden in 1941 door Douglas Bostons en De Havilland Mosquito's vervangen.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Bristol Blenheim Mk.If - Royal Air Force, 54 OTU, K7159/YX°N, September 1941.

  • Bristol Blenheim Mk.I - Finnish Air Force, 1/LeLv 44, BL-149, flown by Kapt. Erkki Ahmo, Continuation War - Ontolla, Oktober 1941.

Schaal 1:72

Released by Cooperativa in 1994.

Cooperativa R72003 

Beoordelingen ()
Cooperativa R72003 Bristol Blenheim Mk.I/IF heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Cooperativa R72003 Bristol Blenheim Mk.I/IF


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items