opc_loader
Merken

KP 20 Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe

Artikelnr: KP Kovazávody Prostêjov 20

Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe

KP Kovazávody Prostêjov 20

9,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe

De Supermarine Spitfire was een Brits jachtvliegtuig. Het toestel werd in 1938 in productie genomen door Supermarine Division, Vickers Armstrong Ltd.. Het toestel werd gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog ingezet door de geallieerden, voornamelijk door de RAF.

De Spitfire valt op door zijn stroomlijn en ellipsvormige vleugels. De versie Mk. XIV haalde een maximumsnelheid van 721 km/h op een hoogte van 8000 meter. Het vliegtuig is vooral bekend door de beslissende rol die het speelde tijdens de Slag om Engeland.

De meeste deskundigen zijn van mening dat de vliegeigenschappen van de Spitfire en zijn Duitse tegenstander, de Messerschmitt Bf 109 elkaar maar weinig ontliepen. De voordelen van de Spitfire waren de bijzondere vleugels, die een betere manoeuvreerbaarheid gaven. Ook had het toestel een groter motorvermogen en een beter zicht vanuit de cockpit. De bolvormige kap bood de mogelijkheid om zowel naar beneden, naar boven als in het rond te kijken. Een aanvankelijk nadeel van de Spitfires was dat de erin toegepaste Rolls-Royce Merlin-motor ter verkrijging van een maximaal vermogen met carburateurs was uitgerust, terwijl de Messerschmitt over een injectiemotor beschikte. Door de carburateurs kon de Spitfire geen lange tijd ondersteboven vliegen of steile duiken uitvoeren, omdat bij negatieve zwaartekrachten de motor te weinig brandstof kreeg en daardoor kon uitvallen.

Toen de Spitfires eenmaal besteld werden, duurde het tot 4 augustus 1938 voordat ze werkelijk geleverd werden. De eerste werden geleverd aan het 19e Squadron van de RAF in Duxford. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden er nog eens 400 geleverd en er waren er 2.000 extra besteld.

In september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Echte oorlogshandelingen kwamen er voor het nieuwe type niet tot in 1940, toen de Slag om Engeland begon. De Spitfires worden samen met de Hawker Hurricanes genoemd als de overwinnaars van de Slag om Engeland en de Spitfire als het beste vliegtuig van de oorlog. De Hurricane werd echter in grotere aantallen gebruikt tijdens de slagen van 1940.

Vier uitvoeringen mogelijk;

  • Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe - Czechoslovak Air Force, TE567 / DU-S, 13.8.1945 - Return to Czechoslovakia from UK August 1945.

  • Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe - Czechoslovak Air Force, SL625 / V-6, Airshow - Prostějov September 1946.

  • Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe - Czechoslovak Air Police, OK-BXD.

  • Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe - Royal Air Force, TE565 / NN-N, Praha-Kbely Military Historical Institute.

Schaal 1:72

Released by KP Kovazávody Prostêjov in 1983

KP Kovazávody Prostêjov 20

Beoordelingen (0)
KP 20 Vickers Supermarine Spitfire Mk.LF IXe heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items