opc_loader
Merken

MACH 013 Grumman TBM - 3W MLD SUB-HUNTER

Artikelnr: MACH 019

Grumman TBM - 3W MLD SUB-HUNTER 

De TBF/TBM Avenger, een Amerikaanse torpedo-bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed in het gebied rond de Stille Oceaan. De Avengers waren gestationeerd op vliegkampschepen en op militaire vliegvelden die onder de Amerikaanse marine stonden. De Avenger werd ontwikkeld als opvolger van de Douglas TBD-1 Devastator die rond 1939 verouderd raakte.

Gedurende de tweede wereldoorlog bleek dat de scheepsradar niet eerder in staat was om vliegtuigen, die lager dan circa 150 meter vlogen, dan wanneer deze tot op een afstand van ongeveer 35 km waren genaderd. De enige manier was om de radar veel hoger te plaatsen dan nu het geval was. 
Een goede oplossing was om de radar in een vliegtuig te plaatsen. Met de ontwikkeling van de APS-20 radar, die door een vliegtuig kon worden meenomen, kon dit probleem worden verholpen. 
Men rustte een TBM-3 uit met deze radar. De mitrailleurbewapening werd verwijderd; het bommenruim diende als radarruimte en de antenne werd in een radome onder de radarruimte geplaatst. De geschutskoepel werd eveneens verwijderd en er werd plaats gemaakt voor de benodigde radio- en radarapparatuur. Verder werden twee stabilisatievinnen aangebracht. 
Het toestel, XTBM-3W, vloog voor het eerst in augustus 1944. 
Mede onder druk van de kamikazeaanvallen, werden veertig TBM-3’s aangepast en begin 1945 kon met de operationele training worden begonnen. De oorlog was echter al afgelopen, voordat de TBM-3W operationeel kon worden ingezet. 
De toestellen werden echter toch in dienst genomen, vanwege de gebleken kwaliteiten als AEW-toestellen. 
Na de ontwikkeling en het in gebruik nemen van de TBM-3S werden beide typen als team ingezet voor de onderzeebootbestrijding. In de loop van de jaren vijftig werden ze vervangen door de Grumman Af-2W en AF-2S Guardian. [Deze werden eind jaren vijftig al weer opgevolgd door de Grumman Tracker]

De Nederlandse Marine Luchtvaartdienst had in de jaren 50 in totaal 78 Grumman TBM Avengers in drie verschillende uitvoeringen in dienst.

Drie uitvoeringen mogelijk;

  • Grumman TBM - 3W - VC-11, US Navy.
  • Grumman TBM - 3W - MLD, Marineluchtvaartdienst
  • Grumman TBM - 3W - French Navy, Aéronavale Flottille 9F, Suez Crisis

Schaal 1:72

MACH 013 

43,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen (0)
MACH 013 Grumman TBM - 3W MLD SUB-HUNTER heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items