opc_loader
Merken

NOVO 78087 Hawker Siddeley Harrier GR Mk.I Harrier-V/Stol Ground Attack Fighter

Artikelnr: NOVO 78087

Hawker Siddeley Harrier GR Mk.I Harrier-V/Stol Ground Attack Fighter

NOVO 78087 

18,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Hawker Siddeley Harrier GR Mk.I Harrier-V/Stol Ground Attack Fighter

De Harrier is een gevechtsvliegtuig met volledige VSTOL-eigenschappen. Dat wil zeggen dat het zowel horizontaal als verticaal kan landen en opstijgen. Tegenover dit voordeel staat het nadeel dat het vliegtuig een relatief lage topsnelheid heeft (het kan de geluidsbarrière niet doorbreken). Het vliegtuig werd ontwikkeld bij Hawker Siddeley in het Verenigd Koninkrijk. De eerste prototypes werden aan het eind van de jaren vijftig beproefd en gedurende de tien volgende jaren verder ontwikkeld. Vanaf het begin van de jaren 70 stroomden de eerste exemplaren binnen bij de Royal Air Force (RAF) als Gr. Mk. 3 (GR3)

Het Amerikaanse Korps Mariniers had belangstelling vanwege de bijzondere eigenschappen van het toestel en liet het als AV-8A in licentie bouwen bij McDonnell Douglas. Dit type wijkt op enkele punten (onder andere de motor) af van de originele Britse versie.

Samen met British Aerospace (BAe), waarin Hawker Siddeley inmiddels was opgegaan, ontwikkelde McDonnell Douglas vervolgens een verbeterde versie. Deze staat bekend als AV-8B, respectievelijk Gr. Mk. 7 (GR7). Dit is een groter en zwaarder type met beter bereik en grotere wapencapaciteit. De eerste vlucht met dit type werd uitgevoerd in 1978.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • AV8A Harrier - VMA-542, United States Marine Corps, MCAS Beaufort, South Carolina, USA, 1972.

  • Harrier GR.1 - No.1 Squadron, Royal Air Force, Wittering, Northants, England, 1971.

Afmetingen;

  • Lang; 114 mm

Aantal onderdelen; 98

Schaal 1:72

Released by NOVO in 1980.

NOVO 78087 

Beoordelingen ()
NOVO 78087 Hawker Siddeley Harrier GR Mk.I Harrier-V/Stol Ground Attack Fighter heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
NOVO 78087 Hawker Siddeley Harrier GR Mk.I Harrier-V/Stol Ground Attack Fighter


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: