opc_loader
Merken

Testors 693 Douglas SBD Dauntless

Artikelnr: Testors 693

Douglas SBD Dauntless

Testors 693 

19,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Douglas SBD Dauntless

De Douglas SBD Dauntless is een Amerikaans verkenningsvliegtuig en duikbommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, vervaardigd door Douglas Aircraft van 1940 tot 1944. De SBD ("Scout Bomber Douglas") was het belangrijkste verkennings- /duikvliegtuig van de Amerikaanse marine. bommenwerper van medio 1940 tot medio 1944.

Het eerste grote gebruik van de SBD in de strijd was tijdens de Slag om de Koraalzee, waar SBD's en TBD Devastators het Japanse lichte vliegdekschip (CVL) Shōhō tot zinken brachten en het Japanse vlootschip Shōkaku beschadigden . SBD's werden ook gebruikt voor anti-torpedo gevechtsluchtpatrouilles (CAP) en deze behaalden verschillende overwinningen tegen Japanse vliegtuigen die Lexington en Yorktown probeerden aan te vallen. Hun relatief zware kanonbewapening met twee voorwaarts vurende .50 in (12,7 mm) M2 Browning machinegeweren en één of twee achterste flexibel gemonteerde .30 in (7,62 mm) AN/M2 machinegeweren was effectief tegen de licht bouwden Japanse jagers, en veel piloten en kanonniers namen een agressieve houding aan ten opzichte van de jagers die hen aanvielen. SBD-piloot Stanley "Zweed" Vejtasa werd aangevallen door drie A6M2 Zero- jagers; hij schoot er twee neer en sneed de vleugel van de derde af in een frontale pass met zijn vleugeltip

De belangrijkste bijdrage van de SBD aan de Amerikaanse oorlogsinspanning kwam tijdens de Slag om Midway begin juni 1942. Vier Squadrons SBD-duikbommenwerpers van de marine vielen alle vier aanwezige Japanse vlootschepen aan en brachten ze tot zinken of beschadigden ze dodelijk, waardoor drie ervan in slechts een tijdsbestek werden uitgeschakeld. zes minuten (AkagiKagaSōryū) en later op de dag Hiryū. Ze vingen ook twee achterblijvende zware kruisers van de Midway-bombardementsgroep van vier, waardoor ze zwaar beschadigd raakten, waarbij Mikuma uiteindelijk zonk.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Douglas SBD Dauntless - US Navy, 2.S.12.

Afmeting;

  • Lang; 175 mm.

Schaal 1:72

Released by Testors in 1984.

Testors 693 

Beoordelingen ()
Testors 693 Douglas SBD Dauntless heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Testors 693 Douglas SBD Dauntless


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items