opc_loader
Merken

Corgi AA32628 Avro Lancaster BIII Special, AJ-T, 'T-Tommy', 617 Sqn RAF, Operation Chastise

Artikelnr: Corgi AA32628

Avro Lancaster B.III Special, AJ-T, 'T-Tommy', 617 Sqn RAF, Operation Chastise

Corgi AA32628 

259,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Avro Lancaster B.III Special, AJ-T, 'T-Tommy', 617 Sqn RAF, Operation Chastise

LIMITED EDITION of 1100

Het begin van de Dambusters-aanval had nauwelijks een grotere uitdaging kunnen zijn voor Flt Lt Joe McCarthy en zijn bemanning.

Hun toegewezen Lancaster ontwikkelde een technisch probleem vlak voor het opstijgen, waardoor ze gedwongen werden om over te stappen naar de reserve Lancaster ED825/G AJ-T 'Tommy', voordat ze zich bij de rest van No.617 Squadron voegden op weg naar de grote dammen van het Ruhrgebied.

Lancaster ED825 kwam veilig terug op RAF Scampton om ongeveer 03.30 uur in de ochtend van 17 mei 1943, waar de bemanning zou vernemen dat hoewel de aanval een succes was geweest, de mannen van No.617 Squadron een verschrikkelijke prijs hadden betaald. Van de 19 Lancasters die slechts enkele uren eerder het vliegveld hadden verlaten, waren acht vliegtuigen en hun bemanning niet teruggekeerd. De bommenrichter aan boord van de Lancaster ED825/G AJ-T 'Tommy' tijdens zijn aanval op de Sorpe Dam en de man die verantwoordelijk was voor het vrijgeven van de 'Upkeep'-mijn van het vliegtuig was George Leonard 'Johnny' Johnson. Tenzij het vliegtuig zich in de optimale positie bevond om de mijn op het doel af te leveren, zou Johnson het wapen niet loslaten en de piloot vertellen om rond te gaan en er nog een keer op af te rennen. Op die noodlottige nacht zou het tien aanvalsvluchten kosten voordat hij tevreden was de mijn vrij te geven en de piloot koers te laten zetten naar huis en hun plaats in de geschiedenisboeken.

Op 101-jarige leeftijd was George Leonard 'Johnny' Johnson de laatste overlevende vlieger van de Dambusters-aanval, maar helaas voegde hij zich begin december vorig jaar bij de rest van zijn kameraden. Alle 133 helden van de Dambusters zijn nu weer herenigd.

Uitvoering;

  • Avro Lancaster B.III Special - Royal Air Force, No.617 Squadron, AJ-T, 'T-Tommy', flown by Flt Lt Joe McCarthy, Operation Chastise, 1943.

Afmeting;

  • Breed; 430 mm.

Schaal; 1:72

Released by Corgi in 2023.

Corgi AA32628 

Beoordelingen ()
Corgi AA32628 Avro Lancaster BIII Special, AJ-T, 'T-Tommy', 617 Sqn RAF, Operation Chastise heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Corgi AA32628 Avro Lancaster BIII Special, AJ-T, 'T-Tommy', 617 Sqn RAF, Operation Chastise


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: