opc_loader
Merken

Heller 1047 LUTZOW Heavy cruiser Deutschland-class

Artikelnr: Heller 1047

LUTZOW Heavy cruiser Deutschland-class

Heller 1047 

39,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

LUTZOW Heavy cruiser Deutschland-class

De Deutschland (later Lützow), was het eerste schip van de Deutschland-klasse, in dienst van de Kriegsmarine voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het schip was eerst geclassificeerd als pantserschip, maar werd gereclassificeerd als zware kruiser in februari 1940. De Britten gaven de schepen van de klasse de benaming vestzakslagschip.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, werd de Deutschland naar de Spaanse kust gezonden, om de nationalistische troepen onder Franco te steunen. In totaal voerde het schip zeven operaties uit tussen 1936 en 1939.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kreeg het schip de naam Lützow, omdat Hitler vreesde dat verlies van een schip met de naam Deutschland (Duitsland) een negatief psychologisch en propaganda-effect zou geven.

In februari 1940 werd de Lützow samen met de zusterschepen Graf Spee en Admiral Scheer gereclassificeerd als zware kruiser. In april van dat jaar nam het schip deel aan de invasie van Noorwegen, waar het de Blücher in de Oslofjord volgde, maar zich terugtrok nadat de Blücher tot zinken was gebracht door het geschut van Fort Oscarsborg. Voordat de Lützow kon ontkomen werd zij nog zwaar beschadigd door 15 cm geschut van de Kopaasbatterij. Nadat het schip uit het bereik van het kustgeschut was, bombardeerde het de verdedigers vanaf een afstand van 11 kilometer. Er vielen echter geen slachtoffers omdat de stelling al ontruimd was nadat er bericht was gekomen dat de koning en de regering uit Oslo waren geëvacueerd.

De Lützow keerde terug naar Duitsland voor herstel en bevoorrading voor een operatie in de Atlantische Oceaan, maar werd getorpedeerd door de Britse onderzeeër HMS Spearfish ten noorden van Jutland. De Lützow liep grote schade op, en de reparatie duurde tot de lente van 1941. Later in dat jaar werd de Lützow opnieuw getorpedeerd, ditmaal door een Royal Air Force (RAF) Bristol Beaufort torpedobommenwerper van 42 Squadron. Het schip keerde terug naar Kiel en onderging reparaties tot januari 1942.

De Lützow nam deel aan verscheidene kleine operaties gedurende de volgende jaren, tot in september 1944, waarna het schip terugtrekkende Duitse troepen bij de Oostzee ondersteunde.

In april 1945 werd de Lützow zwaar beschadigd door drie Tallboy bommen van de RAF nabij Swinemünde, waarna het schip weer hersteld werd. De Lützow werd uiteindelijk tot zinken gebracht door de eigen bemanning op 4 mei 1945.

Afmetingen;

  • Lang; 468 mm.

Aantal onderdelen; 185

Schaal 1:400

Released by Heller in 1978.

Heller 1047 

Beoordelingen (0)
Heller 1047 LUTZOW Heavy cruiser Deutschland-class heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: