opc_loader
Merken

Airfix 04212 H.M.S.BELFAST

Artikelnr: Airfix 04212

H.M.S.BELFAST

Airfix 04212 

21,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

HMS BELFAST

 "Her Majesty's Ship"

De HMS Belfast is een voormalig oorlogsschip van de Royal Navy. Het schip is een van de tien Town-class lichte kruisersdie in de jaren 30 van de 20e eeuw in opdracht van de Royal Navy werden gebouwd. De HMS Belfast heeft meegevochten in de Tweede Wereldoorlog tijdens D-Day en in het poolgebied (waar het schip deelnam aan de jacht op de Scharnhorst), en later ook tijdens de Koreaanse Oorlog. Tegenwoordig ligt het schip in de Theems in Londen, en is ingericht als museumschip als onderdeel van het Imperial War Museum.

In november 1942 werd de Belfast, die toen onder bevel stond van Frederick Parham, tot vlaggenschip van de 10th Cruiser Squadron gemaakt. Dit squadron had tot taak om de PQ-konvooien te begeleiden op hun reis door het poolgebied richting de Sovjet-Unie. Op 26 december 1943 nam de Belfast deel aan de Zeeslag bij de Noordkaap, waarbij het Duitse schip de Scharnhorst tot zinken werd gebracht. Ze speelde hierbij een belangrijke rol door het schip per radar te schaduwen en haar positie door te geven aan de Duke of York. Na het zinken van de Scharnhorst nam de Belfast enkele van de overlevende opvarenden aan boord.

Na de slag keerde ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. Om op 30 maart 1944 haar diensten te hervatten in het poolgebied. Zo was de Belfast betrokken bij operatie Tungsten tegen het Duitse slagschip Tirpitz.

Op 8 mei 1944 voer koning George VI van het Verenigd Koninkrijk op de Belfast tijdens een bezoek aan de vloot die ingezet zou worden voor de landing in Normandië. De Belfast hoorde ook bij deze vloot als hoofdkwartier van Bombardment Force E. De Belfast had tot doel de landingen door Britse en Canadese troepen te ondersteunen bij Gold en Juno BeachWinston Churchill was aanvankelijk van plan de invasie zelf bij te wonen vanaf de Belfast, maar dit plan werd afgeblazen nadat generaal Dwight D. Eisenhower het afkeurde en Churchill bovendien een uitnodiging van de koning ontving. Tijdens de uiteindelijke invasie nam Belfast de Duitse batterijen bij Ver-sur-Mer onder vuur om zo de geallieerde soldaten dekking te geven.

Op 17 juni 1945 voer de Belfast uit richting Australië, alwaar het schip op 7 augustus in Sydney arriveerde. Eenmaal daar werd de Belfast het vlaggenschip van de 2nd Cruiser Squadron. Het plan was dat de Belfast deel zou nemen aan Operation Downfall, maar zover kwam het niet omdat Japan zich op 15 augustus 1945 overgaf.

Eén uitvoering mogelijk;

  • HMS BELFAST - Royal Navy, Force 1, C35 (Vice Admiral Robert Burnett), Battle of the North Cape - North Cape, December 1943.

Afmetingen;

  • Lang; 311 mm.
  • Breed; 35 mm.

Aantal onderdelen; 250

Humbrol verf kleur nr.'s; 11 / 27 / 30 / 33 / 34 / 55 / 64 / 70 / 71 / 96

Schaal 1:600

Released by Airfix in 1997

Airfix 04212 

Beoordelingen ()
Airfix 04212 H.M.S.BELFAST heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix 04212 H.M.S.BELFAST


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items