opc_loader
Merken

Airfix A04017 BRISTOL BLENHEIM Mk.IVF

Artikelnr: Airfix A04017

Modelwereld.eu heeft het de grootste voorraad Airfix vliegtuigen van Europa. 
Naast onze modellen, bouwpakketten en miniaturen leveren we ook alle toebehoren zoals verf en penselen. Kijk hier voor het aanbod decals, verf en lijmen in de categorie accessoires

28,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

BRISTOL BLENHEIM Mk.IVF

De Bristol Blenheim was een lichte bommenwerper, ontworpen en geproduceerd door de Britse vliegtuigfabrikant Bristol. Het toestel was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de RAF. Daarnaast werd het toestel ook door de fabrikant Fairchild in Canada geproduceerd voor de Canadese luchtmacht.

Bij het uitbreken van de oorlog, in september 1939, beschikten de bommenwerper-squadrons van de RAF over 197 Blenheim Mk IV's. Op 3 september vloog een Blenheim IV van het op de basis Wyton gestationeerde No. 139 Squadron tijdens een verkenningsmissie als eerste RAF-vliegtuig boven Duits grondgebied. De volgende dag namen Blenheims van het No.107 en het No.110 Squadron deel aan de eerste offensieve acties die de RAF in de oorlog uitvoerde. Zonder succes vielen ze daarbij marine-installaties in de monding van de Elbe aan. Ten minste drie bommen troffen het slagschip Admiral Scheer, maar kwamen niet tot ontploffing. Vier van de vijf toestellen van het No.107 Squadron gingen verloren, de bemanningen waren de eerste vliegers van Bomber Command die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

Korte tijd later, bij aanvallen op schepen op de Noordzee, leden Blenheims zware verliezen omdat hun defensieve bewapening tekortschoot. De toestellen werden daarop met vijf mitrailleurs uitgerust. In totaal werden in Engeland 1930 Mk IV's gebouwd. De meeste Blenheims van de No.2 Group werden in 1941 door Douglas Bostons en De Havilland Mosquito's vervangen.

De laatste in Engeland gebouwde versie van de Blenheim was de Mk V. Daarvan werden ruim 940 exemplaren geproduceerd, merendeels voor tropische omstandigheden aangepaste VD versies. Deze toestellen moesten in Noord-Afrika de grondtroepen van het Britse 8e Leger ondersteunen. Omdat de Blenheims absoluut niet tegen de Duitse Bf-109's opgewassen waren, werden ze al gauw door Amerikaanse Baltimores en Ventura's vervangen.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • BRISTOL BLENHEIM Mk.IVF - No.248 Squadron Coastal Command, Royal Air Force North Coates, Lincolnshire, England, 1940.

  • BRISTOL BLENHEIM Mk.IVF - Aircraft flown by Wing Commander John William Maxwall "Max" Aitken, Commanding Officer No.68 Squadron, Royal Air Force High Ercall, Shropshire, England, 1941.

Afmetingen;

  • Lang; 185 mm.
  • Breed; 238 mm.

Aantal onderdelen; 158

Humbrol verf kleur nr.'s; 24 / 29 / 30 / 33 / 34 / 53 / 61 / 62 / 78 / 85 / 96.

Schaal 1:72

Released by Airfix in 2014

Airfix A04017

Beoordelingen ()
Airfix A04017 BRISTOL BLENHEIM Mk.IVF heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix A04017 BRISTOL BLENHEIM Mk.IVF


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items