opc_loader
Merken

MPM 72064 Commonwealth Wirraway

Artikelnr: MPM 72064

Commonwealth Wirraway

MPM 72064 

26,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

Commonwealth Wirraway

De CAC Wirraway was een Australisch militair lesvliegtuig, dat de Royal Australian Air Force gebruikte tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het was het eerste type dat in serie werd gebouwd door de Commonwealth Aircraft Corporation, die in 1936 was opgericht in Fishermans Bend nabij Melbourne.

De Wirraway was de Australische versie van de North American NA-16 trainer. Die was door een Australische commissie in de Verenigde Staten uitgekozen als vervanger van de als verouderd beschouwde Hawker Demon-gevechtsvliegtuigen. De Australische versie werd voorzien van extra machinegeweren en een versterkte constructie met het oog op de inzet als duikbommenwerper.

Het prototype vloog voor het eerst op 27 maart 1939 en de eerste productie-exemplaren werden eind 1939 aan de Empire Air Training Schools afgeleverd.

Hoewel in eerste instantie een lesvliegtuig, werd de Wirraway tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gebruikt als observatie-, verkennings- en gevechtsvliegtuig.

Er werden meer dan 700 Wirraways geproduceerd vooraleer de productielijn overschakelde op de opvolger, de CAC Boomerang.

Na de oorlog bleven de Wirraways in dienst bij de RAAF en de Fleet Air Arm van de Koninklijke Australische marine. Pas in 1959 werd de Wirraway definitief uit dienst genomen.

Twee uitvoeringen mogelijk;

  • Commonwealth Mk.II CA-5 Wirraway - Royal Australian Air Force, No.4 Squadron, Flown by J.Archer & Sgt.J.Coulston, Dobodura / North Guinea, January 1943. 

  • Commonwealth Mk.II CA-9 Wirraway - Royal Australian Air Force, No.5 Squadron, Bougainville, March 1945.

Schaal 1:72

Released by MPM in 1996.

MPM 72064 

Beoordelingen ()
MPM 72064 Commonwealth Wirraway heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
MPM 72064 Commonwealth Wirraway


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items