opc_loader
Merken

Zvezda 3601 KING TIGER Ausf.B Henschel Turret German Heavy Tank

Artikelnr: Zvezda 3601

KING TIGER Ausf.B Henschel Turret German Heavy Tank

De (latere benaming van de Panzerkampfwagen VI Ausf. BSd.Kfz. 182) was een zware Duitse tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet, onder meer tijdens het Ardennenoffensief. Het was de zwaarste tank die de Duitsers hebben ingezet. Hij werd ook wel Königstiger genoemd, wat Duits is voor Bengaalse tijger. Bij de geallieerden stond hij foutief bekend als de King Tiger.

Dit gevechtsvoertuig was de opvolger van de Tiger I en woog 69 ton. De tank had voor op de koepel een pantsering van 185mm en was uitgerust met het 88mm KwK 43 L/71 kanon. Dit kanon was een van de sterkste kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog en kon het frontpantser van de meeste geallieerde tanks (zoals de T-34en de M4 Sherman) tot een afstand van 1500 meter doorboren. Het bereik van het kanon was tien kilometer. De tank werd aangedreven door de 12 cilinder HL 230 PB30 Maybach-motor van 700 pk, waarmee ook de lichtere Panther was uitgerust.

De Tiger II werd in dezelfde eenheden als de Tiger I gebruikt, de onafhankelijke schwere Panzerabteilungen, en verving deze geleidelijk vanaf maart 1944; in 1944 trok men meestal een heel bataljon naar Duitsland terug om dat in een keer om te laten schakelen op het nieuwe type. Voor alle maanden waarvan nog exacte cijfers bekend zijn, liggen de verliezen veel lager dan de productieaantallen, met een maximum van dertig in december 1944. Het aantal beschikbare Tiger II's groeide dan ook geleidelijk naar een piek van 226 in februari 1945, de laatste maand waarover gegevens beschikbaar zijn. Die stijging compenseerde voor ongeveer de helft van de gelijktijdige daling van het aantal Tiger I's. De organieke sterkte van de Tigereenheden nam met een derde af. Een analyse van de prestaties van de Tiger II in vergelijking met de Tiger I wordt zeer bemoeilijkt doordat de meeste Duitse documenten uit die periode geen onderscheid maken tussen de beide typen. De inzetbaarheid van de tanks bij de Tigereenheden nam niet significant af in de periode dat de Tiger II werd ingevoerd en bleef duidelijk hoger dan die bij eenheden met andere tanks, wat niet in overeenstemming is met de slechte reputatie van de Königstiger. Het is onduidelijk of de grotere kracht van het kanon het feit compenseerde dat er door de overgang op een nieuw type minder tanks beschikbaar kwamen; het belang van de zwaardere pantsering voor de verliescijfers lijkt gering.

Door het kleine absolute aantal tanks lijkt het operationeel belang van de Tiger II gering. Maar dit type maakte, mede door de hogere inzetbaarheid, in de tweede helft van 1944 steeds zo'n tien procent uit van alle Duitse tanks aan het oostfront en vertegenwoordigde door de grotere gevechtskracht per tank een nog groter deel van de slagkracht van de Panzertruppe. Aan het westfront was het aantal Tiger II nog geringer. Nooit meer dan enkele tientallen voertuigen waren aan het hele front gelijktijdig inzetbaar. (Afgezien van de 150 die werden ingezet bij de slag om de Ardennen.)

De schwere Heerespanzerabteilung 503 kreeg in juni 1944 twaalf Tiger II. Deze werden vanaf 11 juli ingezet in de Slag om Normandië. De schwere Heerespanzerabteilung 501 werd in juni teruggetrokken om over te schakelen en keerde in augustus met 45 Tiger II tanks aan het oostfront terug. Eind juli kreeg zowel de derde compagnie van de schwere Heerespanzerabteilung 503 als de eerste compagnie van schwere SS-Panzerabteilung 101 veertien stuks Tiger II. De schwere Heerespanzerabteilung 505 schakelde in juli en augustus om en ging in september naar het oostfront. De schwere Heerespanzerabteilung 506 was in september met de omschakeling bezig toen de eenheid overhaast werd ingezet in de Slag om Arnhem. In september werd ook de schwere Heerespanzerabteilung 503 volledig met Tiger II uitgerust en daarna ingezet bij Boedapest. De schwere SS-Panzerabteilung 101 schakelde in de herfst helemaal om en werd in december 1944 ingezet in het westen. De laatste eenheid die nog in zijn geheel kon omschakelen was de schwere Heerespanzerabteilung 509 die in januari in Hongarije ingezet werd. Geen van deze eenheden had een materieelreserve en er was zelden aanvulling mogelijk. In 1945 konden nog slechts Tiger I's geleidelijk vervangen worden.

Vijf uitvoeringen mogelijk;

  • Pz.Kpfw. VI Tiger II Kingtiger - Wehrmacht, S.Pz.Abt. 505 No.132, Eastern Front, 1944

  • Pz.Kpfw. VI Tiger II Kingtiger - Wehrmacht, Unknown No.332.

  • Pz.Kpfw. VI Tiger II Kingtiger - Wehrmacht, S.Pz.Abt. 501 No.502, Captured, Sandomir Bridgehead, August 1944,

  • Pz.Kpfw. VI Tiger II Kingtiger - Waffen SS, 1st SS Pz.Div. Leibstandarte No.121, Eastern Front.

  • Pz.Kpfw. VI Tiger II Kingtiger - Wehrmacht, S.Pz.Abt. 503 No.314, Eastern Front, 1945.

Afmeting;

  • Lang; 300 mm.

Aantal onderdelen; 423

Humbrol verf kleur nr.'s; 33 / 34 / 53 / 93 / 110 / 113 / 155 / 186.

Schaal 1:35

Zvezda 3601 

29,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen (0)
Zvezda 3601 KING TIGER Ausf.B Henschel Turret German Heavy Tank heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: