opc_loader
Merken

Airfix A09253V CUTTY SARK

Artikelnr: Airfix A09253V

CUTTY SARK

VINTAGE CLASSICS

De Cutty Sark is een vrachtschip met zeilen, een klipper, die werd gebouwd in 1869 in DumbartonSchotland. Het schip verwierf grote roem door de races tegen zijn grote concurrent, de Thermopylae, en andere theeklippers. De Cutty Sark is gerestaureerd en te bezoeken in Greenwich.

Het schip legde zijn eerste reis naar China om daar thee te halen af in een tijd van 69 dagen. Alle volgende reizen op een na werden binnen 75 tot 80 dagen voltooid. De grote concurrent, de Thermopylae, slaagde daar maar één keer in. Algemeen wordt aangenomen dat de Thermopylae iets sneller was maar dat het de grotere capaciteiten van Cutty Sarks "Master" waren die het schip (bijna) telkens weer de theerace deed winnen, zij het soms met een nipt verschil van enkele uren.

In 1873 was het afgelopen met het vervoer van thee per zeilschip. De stoomschepen hadden de klippers qua snelheid ingehaald. Ook de voltooiing van het Suezkanaal speelde daarbij een rol. Vanaf die tijd ging de Cutty Sark varen tussen Londen en Australië voor het woltransport. In verband met de mogelijkheid van het gevaarlijke zwellen van de wol en van explosies was het schip daar wegens zijn robuuste bouw uitermate geschikt voor.

In 1897 verkocht John Willis het schip aan het Portugese bedrijf Ferreira. Het schip zelf kreeg toen ook de naam Ferreira en werd niet meer getuigd als een klipper maar als een bark. In de 20e eeuw werd het schip nogmaals verkocht en van naam gewijzigd, tot in 1922 Wilfred Dowman het schip kocht en het in de oorspronkelijke staat terugbracht. Later werd de Cutty Sark bekend door de whisky en de zeilrace die naar de theeklipper genoemd zijn.

Afmetingen;

  • Lang; 520 mm.
  • Breed; 140mm.

Aantal onderdelen; 220

Humbrol verf kleur nr.'s; 10 / 12 / 16 / 22 / 33 / 63 / 103.

Schaal 1:130

Airfix A09253V 

39,95

Uitverkocht

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beoordelingen ()
Airfix A09253V CUTTY SARK heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Airfix A09253V CUTTY SARK


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items