opc_loader
Merken

Revell 05102 H.M.S. Prince of Wales Royal Navy Battleship

Artikelnr: Revell 05102

H.M.S. Prince of Wales Royal Navy Battleship

Revell 05102 

18,95

Ophalen bij een afhaalpunt mogelijk
 Voor 15.00 uur besteld dezelfde dag verzonden

Beschrijving

H.M.S. Prince of Wales Royal Navy Battleship

  "Her Majesty's Ship"

HMS Prince of Wales was een slagschip van de King George V-klasse van de Royal Navy.

Het schip was gebouwd bij de scheepswerf Cammell Laird in BirkenheadEngeland. De Prince of Wales had een korte, maar actieve loopbaan en nam deel aan de jacht op de Bismarck

Op 25 oktober vertrok de Prince of Wales, samen met de torpedobootjagers Electra en Express, naar Singapore om als vlaggenschip te dienen van de Far East Fleet. Begin december kwamen de schepen in Singapore aan en kregen er gezelschap van de slagkruiser Repulse. Het nieuwe vliegdekschip Indomitable had zich ook moeten aansluiten bij Force Z onder admiraal Sir Tom Phillips, maar het schip strandde tijdens zijn proefvaart bij Jamaica en het moest voor reparaties naar de scheepswerf.

Force Z moest vanuit Singapore het hoofd bieden aan de Japanse agressie. De Japanners lieten zich echter niet afschrikken en begonnen op 7 december met hun aanval, op dezelfde dag dat aanval op Pearl Harbor plaatsvond. Admiraal Phillips besloot om een poging te wagen de vijandelijke vloot te onderscheppen en de Prince of Wales en de Repulse gingen samen met vier torpedobootjagers, ElectraExpressTenedos en Vampire, op zoek naar de Japanse strijdmacht. Ze hadden echter geen succes en bovendien werd het eskader op de terugweg naar Singapore ontdekt door de Japanse onderzeeboot I-65. Japanse vliegtuigen en onderzeeboten schaduwden de schepen en op 10 december 1941 werden de Prince of Wales en de Repulse tot zinken gebracht door 86 Japanse bommenwerpers en torpedobommenwerpers van het 22e Lucht Flotilla dat gestationeerd was in Saigon.

Een modern slagschip als de Prince of Wales werd geacht tot betere prestaties in staat te zijn dan de oude Repulse, die nog in de Eerste Wereldoorlog was gebouwd, maar dat was niet het geval. Al voor vertrek was de radar van de Prince of Wales defect, waardoor het Force Z ontbrak aan een belangrijk waarschuwingssysteem.

Al vrij snel na het begin van het gevecht werd de Prince of Wales bij de schroefas getroffen door een torpedo, waardoor veel water naar binnen kwam, het roer buiten werking werd gesteld en ook de 133 mm DP-kanonnen niet meer konden vuren. Het schip werd ook getroffen door twee torpedo's die averij veroorzaakten aan een deel van het schip dat beschadigd was bij het bombardement van 1940. Deze averij was nooit helemaal hersteld. De Prince of Wales werd getroffen door zes torpedo's en één bom. Honderden mannen vonden de dood toen het schip zonk, onder wie kapitein Leach. De Prince of Wales had een stevigere romp dan de oude Repulse en daardoor konden er veel bemanningsleden gered worden.

Eén uitvoering mogelijk;

  • Battleship King George V-class - HMS Prince of Wales, Force Z Pennant 53, Capt. John Catterall "Jack" Leach, Sinking Prince of Wales and Repulse - South China Sea, December 1941.

Afmeting;

  • Lang; 397 mm.

Aantal onderdelen; 120

Revell verf kleur nr.'s; 37 / 45 / 47 / 75 / 75 / 76 / 79.

Schaal 1:570

Released by Revell in 2010.

Revell 05102 

Beoordelingen ()
Revell 05102 H.M.S. Prince of Wales Royal Navy Battleship heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Revell 05102 H.M.S. Prince of Wales Royal Navy Battleship


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: